Butković: Vlada će do kraja godine Saboru proslijediti Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama

U sklopu proslave Dana pomorstva i unutarnje plovidbe, koji se obilježava u Zadru, održana je konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi koju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, istaknuvši tom prigodom da su Zadar i Zadarska županija jedni od predvodnika u ulaganju u pomorsku infrastrukturu.

"Zadar je grad koji je uvijek bio, kao i Hrvatska, okrenut moru, i naravno da su interesi ovdje i u ovoj županiji itekako veliki kada govorimo o pomorstvu, razvoju pomorstva i svemu onome što Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada Republike Hrvatske čini na tom planu", kazao je Butković.

Dodao je da će se u sklopu konferencije održati dva panela, a na jednom od njih govorit će se o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama.

"To je zakon koji će Vlada usvojiti do kraja ove godine i proslijediti u Hrvatski sabor", najavio je te naveo da je cilj učiniti transparentnim sve postupke oko dodjele koncesija i koncesijskih odobrenja te da se kontrola na samom pomorskom dobru i nadzor provode na još strožiji način te da se sankcioniraju svi koji će zloupotrebljavali pomorsko dobro.
 
Osvrnuo se i na veliki investicijski ciklus, vrijedan oko dvije milijarde kuna, u pomorsku, odnosno lučku infrastrukturu te istaknuo uređenje rive u Zadru kao jedan od najvećih pojedinačnih projekata u tom ciklusu.

Radni status pomoraca unaprjeđuje se iz godine u godinu

Osvrnuvši se na status pomoraca, podsjetio je na izmjene Pomorskog zakonika od prije nekoliko godina te naglasio kako se, kad je riječ o radnom statusu svih pomoraca, on unaprjeđuje iz godine u godinu.

Najavio je i poboljšanje statusa lučkih kapetanija i ljudi koji u njima rade, a dotaknuo se i brodarstva, segmenta na unutarnjim vodama koji je, kako je kazao, nekako zapostavljen.

"U Ministarstvu smo išli s posebnom Upravom za unutarnju plovidbu. Potencijal na rijekama i unutarnjim vodama nije dovoljno iskorišten tako da se gradi terminal u Osijeku, a i u Vukovaru su određene investicije", rekao je Butković.

Dan pomorstva i unutarnje plovidbe završit će svečanom akademijom na kojoj će se dodijeliti  nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj i svijetu.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković