Butković za HRT: Koronavirus nije zaustavio infrastrukturne projekte. Pelješki most spojen s kopnom

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da je danas spojena rasponska čelična konstrukcija između kopna i prvog stupa koji je u moru. Naglasio je kako je do sada 27 posto čeličnih konstrukcija već montirano, a očekuje se da se ovakvom dinamikom nastavi i dalje.
 
Nema županije gdje se danas ne gradi u prometnoj infrastrukturi, a novac je uglavnom iz EU- fondova
 
Istaknuo je i da radovi na pristupnim cestama idu dobro, a krenulo je i miniranje tunela Kamenice. Dodao je da se do lipnja 2022. godine može očekivati završetak radova na pristupnim cestama, a most bi trebao biti i koji mjesec ranije završen. Butković je kazao kako koronavirus nije zaustavio velike infrastrukturne projekte.
 
"To je dobro da postoje takvi projekti, a pogotovo u ovakvim teškom vremenima uzrokovane koronavirusom", dodao je.
 
Rekao je da nas očekuje još mnogo velikih infrastrukturalnih projekata, ali ne samo u prometu. 
 
Počela sanacija na potresom pogođenim područjima, pomaže se županjskim cestama
 
Ministar je istaknuo kako je sanacija na potresom pogođenim područjima već počela. Naglasio je kako je Vlada još prije mjesec dana donijela odluku pomoći županijskim cestama u iznosu od 25 milijuna kuna.
 
"Ovo je prilika da se ceste poprave i izgrade, te je ovo prilika da se standard u Sisačko-moslavačkoj županiji bude puno bolji nego do sada", rekao je.
 
Butković je kazao kako je Vlada donijela i odluku da se ide u izgradnju završetka autoceste prema Sisku. Rekao je da su Hrvatske autoceste zadužene da raspišu natječaj koji mora biti raspisan do kraja veljače.
 
Butković je istaknuo kako je taj projekt vrijedan 300 milijuna kuna. Cijela dionica bi trebala biti završena za dvije godine.
 
Najveća ulaganja u željezničku infrastrukturu
 
Poručio je kako će se ipak najviše ulagati u željezničku infrastrukturu, a već sada se ulaže milijardu i pol eura. Dodao je kako se ulaže i u kupnju novih vlakova, te da su ti projekti već potpisani i raspisani su natječaji.
 
Ministar je kazao kako je ovo desetljeće ulaganja u željeznice.
 
Butković je kazao kako on ne može govoriti o kaznenoj odgovornosti glede slučajeva cijepljenja prije reda. Poručio je da se cijepljenje preko reda ne može opravdati. Kazao je da je dobro što je ministar zdravstva Vili Beroš napravio protokol za cijepljenje.
 
"A oni koji su omogućili cijepljenje preko reda, neka ide njima na dušu", poručio je.
 
Rekao je da ista odgovornost i onih koji su se cijepili, ali i onih koju su omogućili to cijepljenje preko reda. Butković je naglasio kako je protokol sada napravljen i svi ga se trebaju pridržavati.
 
Izvor: HRT / Vlada
 

Pisane vijesti | Oleg Butković