Butković za N1: Vlada je živo tijelo, ne može osam godina ostati u istom sastavu. S Habijanom ću dobro surađivati

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/20 prosinac/Butković N1.png

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Dnevniku N1 komentirao je izbor novog ministra gospodarstva. Poručio je da sa svima dobro surađuje, a Habijanu će pomoći, bude li trebalo s obzirom na to da dolazi u veliki resor koji objedinjuje puno bitnih stari koje moraju funkcionirati.

"To je jedno od najvećih ili najveće ministarstvo, želim mu svu sreću. Mislim da će dobro voditi ministarstvo, oko toga ću mu pomoći, mislim da ćemo dobro surađivati”, kazao je Butković.
 
Ne smatra da će Habijanu biti prepreka to što je po struci pravnik.
 
"Bitno je da brzo možete poloviti stvari, da imate jasnu sliku, da imate dobre suradnike i da provodite politiku Vlade. Obrazovanje je bitno, ali bilo koji pravnik, pogotovo Habijan koji se bavio trgovačkim pravom, to je iskustvo dragocjeno", poručio je Butković te dodao da su . bitnije druge stvari - da prepoznaje probleme, na vrijeme ih detektira, pronađe put kako ih riješiti i da provodi politiku Vlade, a tu je bitan tim ljudi.”
 
Dugo sam u politici, nastojim biti korektan i raditi svoj posao
 
Na pitanje što je presudno za opstanak u Vladi, Butković odgovara: “Dugo sam u politici, sve sam prošao. Uvijek sam nastojao biti korektan, raditi svoj posao, boriti se za projekte, djelovati politički u stranci, biti jednostavan, dostupan ljudima, ali posebne formule nema.”
 
“Predsjednik Vlade je izbornik, on predlaže ministre. Uvijek smo imali korektan odnos, a to je preduvjet,” odgovorio je upitan kako je sam stekao povjerenje Andreja Plenkovića.
 
Govoreći o odlasku 30 ministara Butković je istaknuo da je Vlada živo tijelo: “Ne mogu svih 11 igrača igrati osam godina u istom sastavu, igrači se mijenjaju. Tako je u životu i politici. Nema više respekta, ne biraju se sredstva, govore se neistine, vrijeđaju se ljudi, vidjeli ste kako je bilo na odborima. Meni se to ne sviđa, ali živimo u takvim vremenima. To nisu argumenti nego mržnja, netrpeljivost, isključivanje drugačijeg.”
 
Kazao je da ministri imaju pravo imenovati posebne savjetnike, a ovo što se dogodilo s bivšim savjetnikom bivšeg ministra gospodarstva još nije viđeno.
 
Most koristio posebnog savjetnika da napada predsjednika Vlade i HDZ
 
“Vidjet će se u istrazi što je istina. Most koristi posebnog savjetnika koji daje novinaru upute i u kontaktu je s Grmojom da se napada predsjednik Vlade i HDZ-a. Ovo nikako ne može biti afera HDZ-a,” ocijenio je potpredsjednik Vlade.
 
Smatra da se u njegovom ministarstvo takvo nešto en bi moglo dogoditi, a da on, kao ministar, to ne zna.
 
"Onda niste dobar šef i niste dobar ministar, to morate znati, to je nedopustivo, nitko si to ne može dati za pravo,” poručio je.
 
Vladi je najvažnije zaštiti cijenu plina i struje
 
“Što se tiče plina i struje, kao Vladi nam je bilo najvažnije zaštititi cijenu plina i struje. Nismo se bavili viškovima, to nikad nije bio predmet razgovora u Vladi. Ako je bilo nepravilnosti, neka se rasvijetli”, dodao je govoreći HEP-u.
 
Osvrnuo se i na novu vlasničku strukturu Fortenove, naglasivši da je Vladi bitna stabilnosti i rast gospodarstva.
 
“Ne možemo ulaziti u vlasničke strukture, komentirati ih niti mijenjati. Bitno je da Fortenova posluje, da se stabilizira, a bilo kakav negativni gospodarski ili poslovni potez Fortenove koji bi uzdrmao hrvatsko gospodarstvo, ne bi bio dobar. Najvažnija nam je stabilnost i uspješno poslovanje.”
 
Izvor: N1 / Vlada
 

Pisane vijesti | Oleg Butković