Butković za Novu TV: Cilj porezne reforme je povećanje najnižih plaća

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/29 lipnja/Butković 2.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostovao je u Dnevniku Nove TV, gdje govorio o Vladinim potezima, divljanju cijena, robotaksijima te izbornim koalicijama.

Upitan hoće li građani osjetiti rezultate porezne reforme, Butković je podsjetio da je Vlada u nekoliko krugova poreznih reformi išla u rasterećenje hrvatskog gospodarstva i jačanje lokalne samouprave. "Cilj ove reforme je da dođe do rasta plaća, najviše onima kojima imaju najniže plaće", naglasio je.

Nema razloga za podizanje cijena

Ministar je upitan i o vrtoglavom rastu cijena.

"Mi se borimo protiv inflacije. Ona pada u ovom trenutku i više nije onolika kolika je bila prije nekoliko mjeseci", kazao je Butković, podsjetivši da je Vlada čitavim nizom mjera regulirala cijene goriva, struje i plina. Dodao je da to ostaje do daljnjega i da nema nikakvog razloga da se podižu cijene.

Kad je riječ o rastu cijena na Jadranu, Butković smatra će se mnogi urazumiti, opametiti i sniziti cijene dok im je vrijeme. "Ima reakcija. Neki hotelijeri već su počeli lagano snižavati cijene", dodao je.

Osvrnuo se na i gužve na autocestama, rekavši da ove godine imamo povećanje prometa od 12 posto, a povećanje prihoda od 10 posto. Kad je riječ o micanja kućica, Butković je kazao da se to očekuje kad završi postupak, 2024. godine. Dodao je da je raspisan natječaj te se predaju ponude.

Projekt vrijedan više od 500 milijuna eura

Upitan i o robotaksijima, naglasio je da je riječ o projektu vrijednom više od 500 milijuna eura te se radi na zakonskom okviru.

Ogovorio je i na pitanje plaše li ga takvi automobili. "Ne, tehnologija jako brzo ide naprijed i drago mi je da jedna hrvatska tvrtka razvija taj projekt", poručio je.

Butković je upitan i o odluci Možemo o samostalnom izlasku na izbore.

"Koncentrirani smo na nas. Ne ulazimo u druge stranke, ali mene čudi što je SDP, jedna jaka stranka koja je tradicionalno jedna od najvećih u Hrvatskoj, došao u situaciju da ih netko odbaci i da ne želi s njim. Međutim, ponašanje i SDP-a i Možemo i cijele te fragmentirane oporbe je dosta neozbiljno", kazao je.

Dodao je da HDZ na izbore izlazi samostalno sa svojim partnerima.

"Već imamo partnere s kojima surađujemo. Mi smo jedinstveni, nikad jači, ostvarujemo svoj izborni program, a i više od toga. Očekujemo pobjedu po treći put", istaknuo je Butković.

Izvor: Nova TV/Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković