Butković: Za prometnu infrastrukturu u Splitsko-dalmatinskoj županiji šest milijardi kuna

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je danas kako su projekti izgradnje i obnove prometne infrastrukture na području Splitsko-dalmatinske županije vrijedni oko šest milijardi kuna. 

Za projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji trećina ukupnih sredstava za tu namjenu u Hrvatskoj

"Cjelokupna vrijednost svih prometnih infrastrukturnih projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji je oko šest milijardi kuna, što je jedna trećina od oko 20 milijardi kuna za tu namjenu u Hrvatskoj", rekao je Butković u Splitu na predstavljanju infrastrukturnih projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ministar je ustvrdio i kako Split i Splitsko-dalmatinska županija u prometnom smislu zaostaju za drugim dijelovima Hrvatske, da prometna infrastruktura ne prati potrebe tog područja.

Sigurna realizacija projekata

Butković je naglasio kako će projekti prometne infrastrukture u Splitsko-dalmatinskoj županiji sigurno biti realizirani jer će sredstva biti osigurana iz fondova Europske unije, iz državnog proračuna te uz pomoć povoljnih kredita međunarodnih financijskih institucija, pri čemu je spomenuo Svjetsku banku, Europsku investicijsku banku (EIB) i Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta (HC) Josip Škorić je istaknuo da su dva prometna projekta na području Splitsko-dalmatinske županije od staleške važnosti za Hrvatsku.

"Prometnica Solin-splitska obilaznica-Omiš je proglašena našim strateškim projektom, čija je vrijednost oko 2,5 milijarde kuna. Drugi strateški projekt je prometnica Vučevica-tunel Kozjak-D8-Trajektna luka Split, koja će se graditi u dvije faze i ukupne vrijednosti više od dvije milijarde kuna, uzimajući u obzir i izgradnju  mosta preko Kaštelanskog zaljeva koji će biti dio tog prometnog projekta", rekao je Škorić.

Uz lučku i cestovnu infrastrukturu, ulaganja i u željeznički promet

Zadovoljstvo projektima koji se realiziraju i realizirat će se na području županije i grada izrazili su župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 

"Svi projekti koji će biti prezentirani nogometnim bi rječnikom bili 'oluja sa sjevera'. U samo 21 mjesec smo pokrenuli toliko aktivnosti, uz pomoć ministra i njegovih suradnika, a morate znati da dolaskom ove Vlade nije zatečen ni jedan papirić na našim stolovima, ni jedan projekt, ni jedan riješen problem", rekao je Boban.

Projekti i za Dubrovačko-neretvansku županiju

Osim o pitanjima lučke i cestovne infrastrukture, govorilo se i o projektima u željezničkom prometu te ulaganjima u luke.

Nakon predstavljanja infrastrukturnih projekata potpisani su ugovori vrijedni više od 20 milijuna kuna za lučku infrastrukturu za Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, a ministar Butković ih je potpisao s ravnateljima lučkih uprava tih dviju županija, lučke uprave Korčula te načelnicima općina Postira i Podgora. 

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Butkovic Oleg