Butković za RTL Danas: Cijena goriva u Hrvatskoj niža je od većine europskih zemalja

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/04 srpnja/F0I8GN6WwAEwvCe.jpg

Gostujući u RTL-u Danas, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković govorio je o inflaciji i skupoći hrane. Osvrnuo se na plinski biznis te cijene energenata. Složio se da je 3,5 eura za kuglicu sladoleda previše te da si to ne mogu svi priuštiti.

Upitan je li bilo govora o povećanju cijena goriva na autocestama, ministar je kazao da je Vlada prepolovila određeni dio trošarina te da najnovije povećanje cijena goriva nije veliko i da su cijene, u odnosu na većinu europskih zemalja daleko niže.
 
"Jedino je BiH nešto jeftinija od nas. Nismo razgovarali o povećanju cijena na autocestama. Smatram da je u ovom trenutku korektno da je došlo do ovog povećanja," kazao je.
 
Dodao je da Uredba vrijedi 14 dana, kada će se vidjeti što će se događati u međuvremenu na samom tržištu u trgovanju naftom. "Tako da najvjerojatnije nije opcija da se podigne cijena na autocestama, kao što nije bila opcija da podignemo sezonsku naplatu cestarine na autocestama," poručio je Butković.
 
Prihod u turizmu bolji je u odnosu na prošlu godinu
 
Upitan razmišlja li se o novim mjerama s obzirom na, i dalje, visoke cijene hrane, ministar je podsjetio da je inflacija, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, oko 7,7 posto. "Ona pada, stagnira. Cijena određenih usluga i nekih proizvoda išle su gore, možda i neopravdano budući da je čitav niz Vladinih paketa mjera još uvijek na snazi. Jutros sam razgovarao s jedim ugostiteljem koji kaže da je imao u jednom kampu račun za struju 2500 eura, a od toga mu je Vlada subvencionirala 1200 eura. Mnogi se korigiraju. Vidjeli smo danas tiskovnu konferenciju Hrvatske turističke zajednice da smo po podacima na razini 2019. godine ako gledamo mjesec lipanj, a što se tiče predsezone smo i jači," rekao je.
 
Ministar ne zna kolika je cijena sladoleda u Novom Vinodolskom, misli da je oko dva eura, no slaže se da je 3,5 eura visoka cijena i da si to ne mogu priuštiti mnogi naši sugrađani.
 
"Uvijek s tim cijenama ide i kvaliteta. Možda su iskoristili situaciju da podignu nerealno cijene, mnogi se i korigiraju, budući da je situacija dobra, sezona dobra, prihod je bolji za 200 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu - kada govorimo o prihodima stranih turista. Situacija nije toliko alarmantna, ali da ima određenih situacija, određenih subjekata koji su podignuli cijene, ima, izjavio je Butković".
 
Govoreći o cijeni plina i odgovornosti HEP-a, ministar je kazao da će se sve utvrditi.

"Radi se o informaciji koju ja sada imam budući da sam i ja to pratio iz medija. Da se radi o viškovima plina u HEP-u, koje je HEP kupio od INA-e, vidjet ćemo po koliko je to cijeni i što je to. Poduzet ćemo sve da to utvrdimo. Nije isto kupovati plin na tržištu i onim viškovima kada su upotpunjena skladišta," rekao je.
 
Dvije trećine građana podupiru ovakvu regulaciju rada nedjeljom
 
Komentirajući stanje u sudstvu i štrajk pravosudnih službenika i namještenika, ministar je kazao da se u zadnjoj poreznoj reformi išlo na podizanje plaća te da je do povećanja i došlo.
 
Govoreći o neradnoj nedjelji i prijetnjama ustavnom tužbom, Butković je istaknu da gotovo dvije trećina građana podupire ovakav način ograničavanja rada nedjeljom.
 
"Stupio je zakon na snagu. Imat ćemo 16 radnih nedjelja i trgovci će sami birati kada će te nedjelje biti," poručio je ministar Oleg Butković.
 
Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković