Butković za RTL o promjeni trase autoceste Beograd-Banja Luka: Nastavak potpore Hrvatima u BiH

Izmještanje trase autoceste na koridoru 5C između Sarajeva i Zagreba, koja je trebala prolaziti kroz Garevac, dio je potpore Hrvatima koji se vraćaju u Republiku Srpsku, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u razgovoru za RTL.

"Autocesta koja ide od Banja Luke prema Beogradu prolazi općinom Modrića i prvobitna varijanta po kojoj se trebala graditi prolazi i kroz mjesta Garevac, Čardak i Donji Kladari gdje se nalazi pretežito hrvatsko stanovništvo, točnije povratnici koji su se vratili nakon rata u Republiku Srpsku. Autocesta je trebala proći preko mjesta gdje su njihove novoizgrađene, obnovljene kuće. U tom trenutku je naravno došlo do intervencije Vlade i diplomacije koja je završila razgovorom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i člana predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vjerujemo da je time priča završena. Dobili smo informaciju da će se trasa autoceste izmjestiti. Zauzvrat nije bilo potrebno ništa ponuditi," kazao je Butković, dodavši da ovo zalaganje hrvatske Vlade nastavak potpore povratnicima, Hrvatima koji se vraćaju u Republiku Srpsku.

Pelješki most strateški je hrvatski projekt

Upitan o protivljenju bosanskohercegovačke strane izgradnji Pelješkog mosta, u kontekstu suradnje Hrvatske i BiH u infrastrukturnim projektima, ministar Butković spomenuo je niz zajedničkih projekata. Primjerice, skori završetak mosta kod Svilaja, početak gradnje mosta kod Gradiške, uspostavljanje linije Zagreb-Mostar.

"Pelješki most je strateški projekt Republike Hrvatske, spajanje teritorija. Vjerujem da postoji razumijevanje većine ljudi u BiH za taj projekt. Time mi ne ugrožavamo ni jedno pravo Bosne i Hercegovine," kazao je Butković, ponovivši da smo više puta isticali ustupke oko Pelješkoga mosta i s visinom i širinom plovnog puta.

"Ne ugrožavamo ni jedno pravo Bosne i Hercegovine i, kao što mi razvijamo zajedničke projekte s BiH, očekujemo isto i s druge strane," ponovio je ministar.

Bez posljedica za projekte HŽ Infrastrukture

Ministar je komentirao ovrhu HŽ Infrastruktura zbog spora starijeg od dvadeset godina koja je sjela i na novac iz europskih fondova, kazavši da ne treba stvarati paniku jer će se taj dug pokriti.

"Spor, star više od dvadeset godina, koji je izgubio ne samo HŽ Infrastruktura, nego sve tri današnje tvrtke koje su u to vrijeme bile zajednički HŽ. Oni će to solidarno pokriti. Događa se da se gube sporovi. HŽ Infrastruktura ima velike prihode, i tih 90 milijuna kuna koje mora platiti neće ostaviti nikakvu posljedicu na bilo koji projekt koji se danas provodi. A ima ih jako puno," zaključio je ministar Butković.

Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Oleg Butković