Butković za RTL: Sad su nam dominante željeznice i radi se na tome da do 2030. budu moderne i suvremene

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostovao je večeras u RTL-u Danas.  Kazao je da su rezultati u turizmu, ali i na autocestama iznad očekivanja. Naglasio je da će u idućih 10 godina prioritet biti obnova željezničkog sustava. 

Butković je rekao da su rezultati u turizmu, ali i na autocestama iznad očekivanja.

„Nismo očekivali da će niti tamo kompletni rezultati u turizmu, ali i na autocestama biti dobri kao što su sada. Mi smo od početka godine do 16. kolovoza u odnosu na prošlu rekordnu godinu, negdje na 28,5 posto manje po broju vozila, a negdje oko 30 posto prihoda u odnosu na prošlu godinu. Ukupno oko 1,4 milijarde kuna bez PDV-a naplaćeno cestarine, nije bilo sezonskog povećanja cestarina tako da i to treba pribrojati u taj pad prihoda. U svakom slučaju rezultati su iznad očekivanja“, kazao je.

Ministar je podsjetio i da su Hrvatske autoceste, autocesta Rijeka-Zagreb i čitav cestovni sektor prošli financijsko restrukturiranje. „Pa smo si tu olakšali prije dolaska koronakrize što se tiče vraćanja kredita tako da je stabilno i sve je u redu“, dodao je.

Istaknuo je da investicije neće doći u pitanje.  „Nastavljaju se investicije i gradnja 5c koridora i izgradnju autocesti koja ide od Križišća prema Žutoj lokvi, jedan se taj dio počinje graditi tako da ni investicije neće doći u pitanje", rekao je Butković.

Radovi na svim fazama Pelješkog mosta idu dobro

Objasnio je i kakva je situacija s Pelješkim mostom.

„Imali smo problema s odlaskom nadzornih inženjera u Kinu negdje u lipnju. Isto tako i s dolaskom kineskih radnika, zavarivača, koji su trebali doći, ali taj problem je sada riješen. Nadzorni inženjeri su otišli u Kinu, radnici su ovdje, prošli su 15 dana karantene. Radovi na svim fazama Pelješkog mosta idu dobro tako da očekujemo da će situacija biti stabilna kao i do sada. Što se tiče rokova, ja sam optimist“, rekao je.

Ministar smatra da neće biti velikih kašnjenja. „Naravno tu moramo uzeti u obzir i činjenicu da ne znamo što će se događati u jesen, ali radimo sve da olakšamo funkcioniranje i radnika i karantene“, kazao je.

Pohvalio je suradnju s MUP-om. „Tu ima radnika koji ne dolaze samo iz Kine nego i iz BiH. Teško mi je reći točan dan kad bi to trebalo biti, ali ono što očekujem je da ćemo negdje do sezone 2022. otvoriti i most i voziti se cestama po Pelješcu", rekao je Butković.

Sada ulažemo oko 1,5 milijardi eura u željeznice

Kazao je i koliko će od 22 milijarde od EU-a otići u resor tog ministarstva i koji su prioriteti.

"To još uvijek u ovom trenutku ne znamo. Infrastruktura i infrastrukturni projekti, osim toga što su već sada spremni i što već sada ulažemo oko 1,5 milijardi eura u željeznice i čitav niz infrastrukturnih projekata, što je dobro i zbog gospodarstva i zbog BDP-a. Tih 22 milijarde ćemo iskoristiti i za velike infrastrukturne projekte, najviše u željeznici“, ustvrdio je Butković.

Istaknuo da će u idućih 10 godina biti dominanta obnova željezničkog sustava.

„Nismo mogli u isto vrijeme graditi i autoceste i željeznicu, nismo bili financijski sposobni za to. Međutim europski fondovi i činjenica da i ovih 22 milijarde treba iskoristiti da HŽ infrastruktura radi projekte, dio inženjera je došao i iz HAC-a u HŽ da rade na tome da do 2030. bude željeznica moderna i suvremena kakva treba biti", zaključio je ministar.

Izvor: RTL/Vlada 

Pisane vijesti | Oleg Butković