Butković: Želim da se sazna istina o nesreći na Malom Lošinju

Slika /Vijesti/2024/Rujan/12_rujna/HN_20240912698213.jpg

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je da ne želi ništa prikrivati o stanju u Jadroliniji i sigurnosti trajektnog prometa te priznao pogrešku jer nakon tragičnog slučaja pogibije tri pomorca na Malom Lošinju nije odmah otišao na mjesto nesreće.

"Napravio sam pogrešku ljudsku i političku, trebao sam odmah dolje, nisam otišao, bio sam šokiran, ja sam završio Pomorski fakultet i to mi je dosta sve skupa bilo stresno, prolazim vrlo stresno razdoblje i da mogu nešto promijeniti bih promijenio, otišao bih dolje”, rekao je Butković na sjednici saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu o stanju u Jadroliniji.

Ništa se nije prikrivalo, ne želim da se išta prikriva

Dodao je kako prvo nije imao informacija, da ga je sve skupa zateklo i da je smatrao da odgovore treba dati uprava tvrtke, pa je zato na mjesto nesreće otišao predsjednik Uprave Jadrolinije.

"Ništa se nije prikrivalo, ne želim da se išta prikriva, želim da se sazna istina o tom događaju. Jedan od razloga zašto nisam dao ostavku, i o tome sam razmišljao i razmišljam, je to da želim da se sazna i vidi što se dogodilo”, poručio je Butković.

Još jednom je izrazio sućut obiteljima poginulih pomoraca te ponovio kako se takva tragedija nije dogodila u 77 godina Jadrolinije.

"Dok istraga traje ne može se govoriti o bilo čijoj odgovornosti”, rekao je.

Jadrolinija je strateška tvrtka od posebnog interesa za Hrvatsku i sa svojih 57 brodova i 38 linija predstavlja stup putničkog linijskog prijevoza, godišnje preveze 12 milijuna putnika i 3,5 milijuna vozila, naglasio je ministar.

Sustavno se povećavaju izdvajanja za Jadroliniju, Vlada vodi politiku poboljšanja standarda usluga i sigurnosti

Istaknuo je kako se iz godine u godinu povećavaju izdvajanja za Jadroliniju, te da Vlada vodi politiku da se standard usluga i sigurnost poboljšaju.

Napomenuo je i da treba biti oprezan kod izjava o Jadroliniji kako se ne bi ugrozilo njezino poslovanje pojasnivši da su brodari iz drugih država jako zainteresirani da zauzmu na nekim linijama mjesto Jadrolinije.

"Provode se međunarodni natječaji i u tom smislu trebamo biti oprezni da ne napravimo nešto i pomognemo nekom drugom, a na štetu Jadrolinije”, rekao je.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Oleg Butković