Butković: Žičara je novi-stari simbol Sljemena, ali i Zagreba, projekt smo realizirali u partnerstvu s Gradom

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prisustvovao je danas svečanom otvorenju Žičare Sljeme, na polaznoj postaja Dolje, u zagrebačkim Gračanima.

"Danas se ostvaruje san mnogih Zagrepčana", rekao je Butković, istaknuvši da je žičara važna ne samo u turističkom i društvenom smislu, već i kao novi - stari simbol Sljemena, ali i cijelog Zagreba.

Ministar je naglasio kako je sva problematika vezana uz izgradnju žičare riješena te kako je za realizaciju ovog projekta izdano čak 11 građevinskih dozvola, gotovo toliko uporabnih dozvola, a obavljena su i dva tehnička pregleda. Sve je to prethodilo konačnoj dozvoli za rad koja je krajem prošlog tjedna izdana u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te su tako ispunjeni svi uvjeti propisani Zakonom o žičarama.

"Ovakvi infrastrukturni objekti, iako se s vrijednošću ne mogu uspoređivati s novim cestama ili mostovima, izrazito su važni za razvoj određenog grada, a time i Zagreba kao metropole s velikim ambicijama, posebno u turističkom smislu", kazao je ministar.

Podsjetio je i kako su prije početka gradnje žičare, obavljeni radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge od Mihaljevca do Gračanskog Dolja, koji su uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture financirani 85% iz EU sredstava i 15% iz državnog proračuna, kao dio velikog projekta modernizacije tramvajske infrastrukture u Zagrebu.

"Ovo je samo jedan u nizu projekata koje smo realizirali u partnerstvu s Gradom Zagrebom gdje smo, između ostalog, osigurali EU sredstva za najvažniji cestovni projekt glavnog grada, rekonstrukciju rotora Remetinec, a također smo osigurali i sredstva za nabavku ukupno 44 nova autobusa za javni gradski prijevoz", dodao je Butković.

Ministar je na kraju zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta te je zaželio ugodnu i sigurnu vožnju novom žičarom.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je žičaru pustio u rad, rekao je kako treba ostaviti sve loše što je pratilo izgradnju žičare te se okrenuti budućnosti i maksimalno iskoristiti potencijal koji nudi realizacija jednog ovakvog, dugoočekivanog projekta. "Pred nama je glavni zadatak, nakon puštanja žičare u rad, s partnerima i ostalima kako da povećamo sadržaj na Sljemenu", napomenuo je Tomašević te dodao da je ukupna vrijednost izgradnje žičare oko 537 milijuna kuna.

Uz gradonačelnika Tomaševića i ministra Butkovića svečanosti otvorenja nazočili su predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, zastupnici Gradske skupštine i drugi uzvanici.

Izvor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Pisane vijesti | Oleg Butković