Cappelli s talijanskim kolegom o mjerama za turizam: Iniciramo da se na razini EU uvede zajednički protokol za putovanja

Ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak je s talijanskim kolegom Dariom Franceschinijem videovezom razgovarao o mjerama i planovima za turizam te omogućavanju turističkih kretanja uz izradu procedura putovanja, izvijestilo je Ministarstvo turizma.

Cappelli je uz ostalo izjavio da je Italija jedno od naših najvažnijih turističkih tržišta, te da je zbog trenutne situacije više nego ikad važna zajednička suradnja svih zemalja EU, a posebice turističkih lidera u uspostavi kvalitetnijih financijskih okvira za turizam kao i uspostavi standarda i procedura s ciljem održavanja ravnoteže između zdravlja i stabilizacije turističkog tržišta Europe.
 
Naša inicijativa je da se na razini EU uvede zajednički protokol za putovanja
 
"Naša inicijativa je da se na razini EU uvede zajednički protokol za putovanja s međusobno usklađenim propisima s time da se po potrebi pojedine zemlje dogovaraju bilateralno. Pri tome bi se, uzimajući u obzir razvoj situacije unutar pojedinih zemalja, moglo razmatrati kada će se otvarati granice i na koji način kako bi se cjelokupni proces učinio efikasnijim i bržim“ istaknuo je Cappelli.
 
Ministar Franceschini istaknuo je kako sve zemlje razmišljaju o što kvalitetnijim rješenjima za aktivaciju i stabilizaciju turističkog tržišta, kako domaćeg tako i inozemnog, te pri tome naglasio važnost da se na razini zemalja EU-a pronađe zajedničko rješenje u smislu daljnjih mjera koje bi doprinosile sigurnosti u turizmu, što bi se svakako prije svega odnosilo na higijenske propise i sl.
 
Prema podacima iz sustava eVisitor, tijekom 2019. godine u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 1,2 milijuna dolazaka i gotovo 5,5 milijuna noćenja gostiju iz Italije. Riječ je o tržištu koje je ostvarilo najviše noćenja nakon Njemačke, Slovenija, Austrije i Poljske. Prema podacima HNB-a, prihodi ostvareni od turista iz Italije u Hrvatskoj tijekom 2019. godine se procjenjuju na oko milijardu eura. Talijanski građani najvećim dijelom uobičajeno putuju unutar Italije, dok 15 do 20 posto putovanja realiziraju u inozemstvu.
 
Izvor: Hina / Vlad

Pisane vijesti | Gari Cappelli