Cappelli za RTL televiziju: Rezultati nisu samo na moru, velik je iskorak i na kontinentu

U dnevniku RTL televizije ministar turizma Gari Cappelli komentirao je rast turističkih brojki prema kojima je ove godine, ne računajući uskrsni ponedjeljak, zabilježeno 143.000 dolazaka i 449.000 noćenja; 50.000 više nego lani.

I Ronaldo reklamira Hrvatsku svojim dolaskom. Jesmo li mogli naručiti bolju reklamu na početku sezone?
 
-Naravno da nismo mogli; ako kažemo da ga prati negdje oko 162.000.000 ljudi na Instagramu, onda smo sve rekli. Ako kažemo da je to čovjek koji danas ima svoju cijenu od više od 100 milijuna eura i da zadnjih 10 godina nema čovjeka koji o njemu nešto ne zna, onda mislim da se slijed koji je Hrvatska nametnula od Svjetskog prvenstva u Rusiji samo nastavlja.
 
Hrvatska je definitivno prepoznata kao kvalitetna zemlja jer kad takve osobe, koje nemaju problem izabrati kamo ići, izaberu Hrvatsku, Dubrovnik i ne zaustave se na samo par sati, nego na nekoliko dana, onda Hrvatska definitivno ima svoju kvalitetu i upravo to govore uskršnje rezultati.
 
Hrvatska je definitivno počela ravnomjernije raspoređivati broj turista i dolazaka
 
Predsezona je dobra je li mogla biti bolja budući da je Uskrs kasnije nego dosad?
 
- Brojke su očekivane. Teško je uspoređivat prošlu i ovu godinu, međutim mi očekujemo od sljedećeg tjedna, negdje prema prvosvibanjskim praznicima, još veći broj gostiju.
 
Očekuje se veći iskorak talijanskih turista koji upravo spajaju praznike, nastavak ovog trenda Nijemaca i Austrijanaca.
 
Rezultati nisu samo na moru, velik je iskorak i na kontinentu. Praktično nema županije na kontinentu koja nije imala veliki iskorak upravo ovih dana. Hrvatska je definitivno počela ravnomjernije raspoređivati broj turista i dolazaka.
 
Sezona se zahuktava, najavili ste jači nadzor privatnih iznajmljivača. Što će inspektorima biti u fokusu i kada kreću?
 
S Državnim inspektoratom vratili smo koordiniranost
 
-Hrvatska Vlada je definitivno napravila dobru stvar što je od 1. travnja vratila Državni inspektorat.
Da nije, moglo se dogoditi da u jedan objekt u istom danu dođe, recimo, deset inspekcija zbog nekoordiniranosti. Na ovaj način vraća se Državni inspektorat koji će raditi koordinirano.
Vidjeli ste kroz zakone koje Ministarstvo turizma u zadnjih par mjeseci usvojilo kroz Vladu i Sabor intencija je bila upozorenje, a ne kažnjavanje.
 
Želimo da se radi po zakonu, da se radi kvalitetno, da oni koji prijavljuju budu zadovoljni u smislu da Hrvatska funkcionira na pravi način, ne samo u obiteljskom smještaju, nego općenito u svim vrstama smještaja.
Želimo da turisti vide da Hrvatska radi na način kako Vlada i proklamira, na način kako treba raditi kao dio Europe.
 
Kreću inspekcije, koje su kazne?
-Nema intencije da se kažnjava. Ponavljam, intencija hrvatske Vlade, Ministarstva turizma jest upozorenje, da na sve upozoravamo na način kvalitetnog rada, prijavljivanja turista, kategoriziranja objekata, da se turisti osjećaju kvalitetno u objektima u koje idu.
Upravo se iz privatnog, obiteljskog smještaja 90 % inzistira da se radi prema zakonskim normama i okvirima koje je Vlada usvojila i na taj ćemo način dokazati da je Hrvatska dio velike europske obitelji i kvalitetno radi temeljem svih zakona.
 
Izvor RTL / Vlada

Pisane vijesti | Turizam | Gari Cappelli