Čestitka predsjednika Vlade Milanovića u povodu obilježavanja Dana neovisnosti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je hrvatskim građankama i građanima Dan neovisnosti:

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine donio povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom. Taj dan odredio je budućnost suverene i demokratske Republike Hrvatske. Izabrali smo državnu samostalnost i neovisnost koju smo morali obraniti uz velike žrtve. Stoga je ovaj dan prigoda da zahvalnost i duboko poštovanje iskažemo svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, posebno hrvatskim braniteljima koji su živote dali za slobodu i njihovim obiteljima.

Možemo biti ponosni na mnogo toga što smo ostvarili u protekle dvadeset i tri godine. Ulaskom u Europsku uniju i NATO ispunili smo dva najvažnija strateška cilja. Pokazali smo partnersku i demokratsku zrelost koja nam je omogućila da razgovaramo i odlučujemo u društvu najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je postala afirmirana članica brojnih uglednih međunarodnih organizacija, a naši vojnici diljem svijeta sudjeluju u najzahtjevnijim vojnim misijama.
 
Neovisnost i samostalnost koju smo izborili i očuvali nosi prava, ali i obveze. Naša je dužnost hrvatskim građanima omogućiti pristojan život u stabilnoj, sigurnoj i prosperitetnoj Hrvatskoj. Nastavit ćemo ustrajno graditi moderno društvo koje počiva na vrednotama demokracije i slobode, jednakosti i solidarnosti te ljudskih prava i društvene odgovornosti. Uz zaštitu nacionalnih interesa, Vlada je u ovom trenutku posvećena oporavku i razvoju gospodarstva, kao temeljnim pretpostavkama uspješne države.
 
U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, svim građankama i građanima, čestitam Dan neovisnosti!

Pisane vijesti