Cijeli sustav domovinske sigurnosti pokazuje visoku razinu koordinacije i operativnosti

  • Slika /Vijesti/2021/kolovoz/04 kolovoza/VRH_1636 (1).png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Divulje gdje se upoznao sa stanjem na požarištu u Segetu Gornjem kod Trogira koji je buknuo u ponedjeljak, no sada je pod kontrolom. Ne širi se i kuće nisu u opasnosti. 

Nema žrtava, niti štete na kućama, požar za sada pod kontrolom

Zahvalio je vatrogascima, zapovjednicima Hrvatske vatrogasne zajednice, lokalnim dužnosnicima i svima koji su bili uključeni u gašenje požara, na požrtvovnosti, na svemu što su učinili da se on lokalizira i da se ne širi dalje. 

"Zahvaljujem svim vatrogascima, ovima iz Splitsko-dalmatinske županije  i iz okolnih županija koji su participirali, onima koji su s kontinenta došli pomoći u jadranske županije", rekao je.

Istaknuo je jako dobru sinergiju vatrogasca, policije, Civilne zaštite i Hrvatske vojske koja je ovdje, kao i u drugim situacijama koristila kanadere.

"Mislim da cijeli sustav domovinske sigurnosti na ovom primjeru pokazuje zaista zavidnu razinu koordinacije", naglasio je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što nije bilo nikakvih žrtava, nije došlo do šteta na kućama i na objektima te je za sada sve pod kontrolom, a kako se najavljuje kiša noćas, vjeruje da će se situacija stabilizirati. 

Nadalje, zahvalio je pilotima i tehničarima koji su u ovom trenutku u Turskoj. "Hrvatska je odlučila poslati jedan kanader s posadom da pomogne Turskoj u njihovim naporima u gašenju nekoliko zaista velikih požara haraju Mediteranom", rekao je predsjednik Vlade, dodavši da stižu zahtjevi i iz drugih požarom zahvaćenih zemalja kojima ćemo također pomoći, budemo li u mogućnosti.

"Ako situacija kod nas bude stabilna i sigurna, gledat ćemo kako da pomognemo našim prijateljskim zemljama i tijekom ljeta i u budućnosti", dodao je.

Nikada nećemo donijeti odluku koja bi nas ostavila bez alata za gašenje velikih požara

Upitan jesmo li, s obzirom na situaciju kod nas, prerano poslali kanader u Tursku, Plenković je kazao da nismo. "Mi radimo takve strateške odluke na razini Vlade na temelju procjene struke. Hrvatska ima pet kanadera, šest air-traktora. Jedan od tih kanadera je trenutno na servisu, jedan je u Turskoj, četiri su tu, oni su spremni letjeti", rekao je, dodavši da nikada nećemo donijeti odluku koja bi nas ostavila bez temeljnih alata za gašenje ovako velikih požara. 

Sjajni rezultati turističke sezone

Komentirao je dosadašnju turističku sezonu, kazavši da je jako zadovoljan. "Učinili smo maksimalne napore proteklih mjeseci, ne samo da očuvamo radna mjesta, da zadržimo reputaciju u financijskim krugovima i zbog kreditnog rejtinga i zbog puta prema euru, zbog pripreme turističke sezone, dobrog marketinga ove godine", rekao je. 

"Vidi se da su se ljudi zaželjeli Hrvatske. Mnogi su naši prijatelji, naši turisti ponovno došli u Hrvatsku. Sve obalne županije bilježe puno bolje rezultate nego prošle godine. Fiskalizacija od 1. siječnja do 31. srpnja je bolja od 2019., godine u kojoj smo imali rekordnu turističku sezonu. Srpanj je bolji za pet posto, Dolaze gosti, možda malo manje u smislu broja, ali u smislu potrošnje  više. Na kraju ćemo ići između 65 do 70 posto rekordne 2019. godine. Što bi u ovim okolnostima, kada gledamo s čime smo sve bili suočeni, bilo sjajno", nastavio je Plenković.

Zahvalio je ministrici turizma, Hrvatskoj turističkoj zajednici i svim ljudima koji rade u turizmu na obavljenom poslu te dodao da svi  možemo, poštujući epidemiološke mjere i što većem odazivu na cijepljenje, dati doprinos da Hrvatska bude ta destinacija za koju možemo definitivno reći da je boravak ovdje siguran.  

U Kninu će sve biti kako treba

Na pitanje tko će biti prvi u polaganju vijenaca, kaže: "Sve će biti kako treba, svi će položiti vijence. Prije je tema kako netko ignorira Dan državnosti...to je tema". 

Osvrnuo se na Milanovićeve izjave o ustavnosti Zakona o sudovima, kazavši da je Ustavni sud donosio odluku na temelju zahtjeva podnositelja koji baš nikakve veze nema s HDZ-om.

“Kad se mijenjao Zakon o sudovima, ja ne znam koja je to kugla mogla reći tko će biti predsjednik Republike. Nitko nije mijenjao zakon da bi pritiskao aktualnog predsjednika Republike procedurom kako da predlaže predsjednika Vrhovnog suda. Ta teza je totalno promašena i lako oboriva. Treba poštovati proceduru javnog poziva koje je raspisalo Državno sudbeno vijeće”, kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li podržati suca Radovana Dobronića kao eventualnog novog predsjednika Vrhovnog suda, odgovara: “Što se tiče naše pozicije. HDZ i parlamentarna većina nikada nije bila apriori protiv bilo kojeg kandidata. Naša je pozicija bila poštovati proceduru sukladno Ustavu i zakonu."

Pri odabiru predsjednika Vrhovnog suda nužno poštivati proceduru

"Prethodna procedura nije uspjela jer je kandidatkinja bila kandidirana mimo procedure koju je predviđena. Mi smo poslali poruku, ne može se biti na čelu Vrhovnog suda, ako se ne poštuje zakon koji je na snazi. Nije bilo nikakvog difamiranja ili ponižavanja kandidatkinje profesorice Đurđević. Što se tiče suca Dobronića, mi nemamo unaprijed protiv njega apriori ništa. Čekamo da vidimo kakve su njegove reference, kakav će biti njegov program, što će kazati nadležni odbor Hrvatskoga sabora, što će o tom programu kazati opća sjednica Vrhovnog suda, nakon toga ćemo donijeti odluku. Mi danas preko televizije, kao što smo prošli puta saznali od gospodina Čačića na sastanku koalicije, sad smo saznali na nekoj pressici usput tko je kandidat dok još javni poziv traje”, rekao je, naglasivši da to govori puno metodologiji, to su prava metodološka pitanja. 

“Nemam ništa protiv. Ja bih mogao reći da je to briljantno. Predsjednik Vlade je porijeklom s Hvara, baš kao i ministar zdravstva. Ako bude i predsjednik Vrhovnog suda s Hvara, s mog zavičajnog kuta to je pjesma od izbora”, rekao je premijer.

Visoki predstavnik Schmidt iskusan je političar, vodit će računa o ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH

Zamoljen da komentira novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, premijer Plenković kazao je da je Chrstian Schmidt iskusan i ozbiljan njemački političar, čovjek kojeg jako dobro poznaje. "Nedavno sam ga vidio i u Dubrovniku , nakon toga u Bavarskoj na klauzuri CSU-a gdje sam bio pozvan da održim govorom o svim aktualnim europskim temama", nastavio je te dodao da je on tek krenuo sa svojom novom dužnosti visokog predstavnika.

"Mislim da je razuman, da će tražiti kompromise, voditi računa o ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a osobito o pravima Hrvata koji su najmalobrojniji konstitutivni narod i to je naša stalna pozicija. On je dobio i odličje od Hrvatske, uručio sam mu ga u Berlinu, jako dobro je upoznat sa situacijom na jugoistoku Europe i ja od njega očekujem agilan aktivan pristup na dobrobit svih", zaključio je predsjednik hrvatske Vlade.
 

Stranica | Andrej Plenković