Članstvo u EU jača i dopunjuje hrvatski suverenitet i utjecaj, a europski fondovi pridonose regionalnom razvoju zemlje

Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/27 prosinca/DSC_4417.JPG

Na početku današnje sjednice Vlade, posljednje u ovoj godini, premijer Plenković izdvojio je aktivnosti koje su obilježile proteklih nekoliko dana, te poručio, uoči početka predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, da je hrvatski suverenitet snažniji, jači, oplemenjeniji i puniji s članstvom u Europskoj uniji, a time i naš utjecaj. Sredstva europskih fondova pridonose našem regionalnom razvoju u svim područjima, dodao je.

Otvarajući 199. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.
 
Još je jednom zahvalio svima koji su pridonijeli rekonstrukciji i izgradnji donedavno nedovršenoga dijela Nacionalne sveučilišne knjižnice, koji je sada u cijelosti pripremljen kao središnje mjesto brojnih aktivnosti tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.
 
Istaknuo je da se radi o vrijednom i velikom pothvatu za koji je izdvojeno 95 milijuna kuna, a javnosti je prošloga petka predstavljena velika dvorana od 550 kvadratnih metara, veliki press centar te ostale prostorije u kojima će se odvijati razne aktivnosti tijekom sljedećih šest mjeseci.
 
Predsjednik Vlade prošloga se tjedna u Rimu sastao s talijanskim kolegom Conteom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o temama vezanim uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a.
 
Tijekom boravka u Rimu sudjelovao je i na obilježavanju 30. obljetnice osnutka Srednjoeuropske inicijative, kojom je Hrvatska predsjedala prošle godine.
 
Također, prošloga tjedna premijer Plenković sudjelovao je u Varaždinu na obilježavanju 27. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade Pume, koja je, kazao je, dala veliki doprinos oslobađanju okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskoga rata.
 
"Ono što je njima posebno drago jest da je Hrvatska vojska ponovo u Varaždinu, kao i u Puli, Sinju, Pločama i Vukovaru", dodao je.
 
Osvrnuo se i na Dane poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su održani u Svetom Martinu na Muri, kazavši da je Vlada na toj konferenciji predstavila dosadašnja postignuća te okvire nove Strategije razvoja poljoprivrede u godinama koje dolaze.
 
Velike investicije u modernizaciju i izgradnju infrastrukture
 
Izdvojio je i početak radova na kombi-kogeneracijskom bloku u Elektrani-toplani Zagreb.
 
"Radi se o ogromnoj investiciji Hrvatske elektroprivrede u iznosu od 900 milijuna kuna, uz potporu Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. To je jedan ogroman modernizacijski pothvat koji će pridonijeti i rastu ulaganja, a time i rastu BDP-a", poručio je istaknuvši dobrim da velika društva u državnom vlasništvu kreću s ulaganjima koja će pridonijeti i modernizaciji i gospodarskom rastu.
 
Jutros je potpisan još jedan projekt ulaganja u prometnu infrastrukturu, i to željezničku, vrijedan 3,45 milijarde kuna, od čega je 2,7 milijardi kuna bespovratnih europskih sredstava.
 
Radi se o 44 kilometra novog kolosijeka i obnovi postojećega kolosijeka između Hrvatskog Leskovca i Karlovca, što je dio nizinske pruge Zagreb - Rijeka.
 
"Dobro je da je ovaj projekt potpisan baš neposredno pred predsjedanje da svi još jednom osvijestimo da je hrvatski suverenitet snažniji, jači, oplemenjeniji i puniji s članstvom u Europskoj uniji, a time i naš utjecaj. Sredstva europskih fondova pridonose našem regionalnom razvoju u svim područjima", poručio je premijer Plenković na kraju svoga uvodnog obraćanja.



Pisane vijesti | Andrej Plenković