Ćorić: Hrvatska posvećena postizanju klimatske neutralnosti

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je na ministarskoj konferenciji OECD-a istaknuo da je Hrvatska posvećena ostvarenju klimatske neutralnosti i dugoročno održivog razvoja te da je pokrenula značajne reforme obrazovnog sustava radi prilagodbe izazovima suvremenog tržišta rada.

Ministarska konferencija Vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) otvorena je u utorak plenarnom sjednicom, kojom je obilježeno 60 godina od osnutka te organizacije, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta koje čine oko 70 posto svjetskog tržišta, navodi se u priopćenju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Na ministarskoj konferenciji koja je započela u srijedu ujutro ministri su raspravljali o ključnim globalnim izazovima koji zahtijevaju međunarodnu suradnju i koordinaciju, kao što su borba s pandemijom covida-19, ponovna izgradnja gospodarstva i društva, rješavanje klimatske krize i upravljanje novim tehnologijama.

Ministar Ćorić, navodi se u priopćenju, obratio se sudionicima na temu izgradnje zelene budućnosti te inovacija i uključivih puteva prema neto nula emisijama. Pritom je istaknuo hrvatsku posvećenost ostvarenju klimatske neutralnosti i dugoročno održivog razvoja te naglasio nužnost angažmana svih sektora i dionika. 

Osvrnuo se i na mogućnosti i izazove koje postavlja uvođenje inovacija i novih tehnologija. „Prijelaz na inovacije u poslovanju i industriji otvara nova radna mjesta, ali i zahtijeva nova znanja i vještine. Hrvatska je pokrenula značajne reforme obrazovnog sustava s ciljem prilagodbe svih razina obrazovanja izazovima suvremenog tržišta rada. Potrebno je uzeti u obzir starenje stanovništva, brzinu tehnoloških promjena i vrijeme potrebno za postizanje ekonomskih učinaka povećane kvalitete ljudskog kapitala", izjavio je Ćorić.

Kako je dalje naveo, ubrzanje i produbljivanje tih reformi u idućem razdoblju stvorit će temelje za povećanje produktivnosti i povećanje potencijala rasta u sljedećem desetljeću. 

"Također, važno je kontinuirano poticati i motivirati potrošače da donose po okoliš prihvatljivije odluke, ne samo kada su u pitanju proizvodi i usluge, već i izvori energije, kako bi se podigla svijest o njihovom doprinosu izgradnji zdravijeg i boljeg okoliša i klime za sve“, rekao je ministar Ćorić na ministarskoj konferenciji.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić