Ćorić obišao gradilište za spajanje crpilišta Kosnice čime će se poboljšati vodoopskrba oko 105.000 stanovnika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić obišao je u četvrtak gradilište ulaznog okna ispod rijeke Save kako bi se spojilo crpilište Kosnica s regionalnim vodoopskrbnim sustavom u sklopu projekta po kojem se gradi 316 km vodoopskrbnih cjevovoda i obnavlja još 108 km.

Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Hrvatskim vodama, provodi europski projekt "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“, u sklopu kojeg se izvode radovi mikrotuneliranja ispod rijeke Save za potrebe spajanja crpilišta Kosnica s regionalnim vodoopskrbnim sustavom, priopćeno je iz ministarstva.
 
Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok
 
Radovi se izvode u sklopu europskog projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“, vrijednog 883.885.327 kuna, od čega je 483.953.845 kuna nepovratnog novca iz EU-a. Ugovor vrijedan 124.054.973,73 kune (bez PDV-a) o radovima na izgradnji osnovnog dobavnog sustava - Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok potpisan je 14. srpnja 2020.  
 
Ministar Ćorić, koji je gradilište ulaznog okna, rekao je da se u ovom trenutku provodi šest projekata vodno-komunalne infrastrukture, vrijednih oko tri milijarde kuna, te vjeruje da će posao na području Zagrebačke županije u sljedećih nekoliko godina biti gotov.
 
"Ovaj projekt donosi povećanje mogućnosti priključka na vodoopskrbni sustav sa 60 na 90 posto, te smanjenje gubitaka u sustavu za jedinice lokalne samouprave, a sve na temelju ovog kanala. Zajedno s Hrvatskim vodama svakog dana napredujemo u tome da Hrvatsku učinimo zemljom u kojoj će priključenost na vodoopskrbni i sustav odvodnje biti maksimalna“, rekao je.
 
Ćorić je podsjetio da se trenutačno u Hrvatskoj provode aglomeracije sufinancirane novcem iz EU-a, vrijedne više od 25 milijarda kuna.  
 
Prvi put u povijesti ovo će područje dobiti vodocrpilište i dostatne količine pitke vode
 
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je tu riječ o velikome vodoopskrbnom projektu u kojemu moraju proći ispod rijeke Save kako bi mogli završiti radove i spojiti cjelokupni sustav.
 
Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten istaknuo je da će se završetkom tog cjevovoda omogućiti da se na vodovodni sustav priključi dodatnih 30.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije, čime će se ukupna priključenost sa sadašnjih 62,95 posto povećati na 90,75 posto.
 
"Prvi put u povijesti ovo će područje dobiti svoje vodocrpilište i dostatne količine pitke vode za stanovništvo i industriju“, rekao je, dodajući da će radovi biti gotovi u roku od godine dana.
 
Gradonačelnik Dugog Sela i predsjednik Skupštine Vodovoda i odvodnje Zagrebačke županije Nenad Panian istaknuo je da se izgradnjom novog vodocrpilišta Kosnice poboljšava vodoopskrba oko 105.000 stanovnika.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić