Ćorić: Radna mjesta u Hrvatskoj obranjena bolje nego u većini europskih zemalja

Slika /Vijesti/2020/08 Kolovoz/22 kolovoz/HN20200720657319.JPG

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je za RTL Danas da će potpore za očuvanje radnih mjesta poduzetnicima i obrtnicima biti isplaćene do kraja kolovoza, nakon što su se poduzetnici požalili da sredstva uvelike nisu isplaćena.

"Sredstva za lipanj, odnosno srpanj bit će isplaćena do kraja ovog mjeseca. Danas sam se čuo s kolegom Aladrovićem i to mi je potvrdio", kazao je Ćorić.

Razlog zašto je ta sredstva potrebno nešto dulje čekati je nešto kompleksnija procedura obrade zahtjeva u odnosu na razdoblje u prvoj polovici godine, objasnio je ministar.

Za najavu poslodavaca da Hrvatsku očekuje val otkaza, Ćorić je rekao da su radna mjesta u Hrvatskoj „obranjena puno bolje od radnih mjesta u najvećoj većini europskih zemalja“. Dodao je da će se nastaviti Vladine mjere potpore gospodarstvu za sektore koji će ostati ugroženi, što će ovisiti o intenzitetu gospodarske krize.

Hrvatska u ovom trenutku dogovorila 99 posto sredstava iz EU fondova

Ministar je pojasnio i da je Hrvatska u ovom trenutku dogovorila 99 posto sredstava iz EU fondova, dodavši da isplata ide jako dobro te da nema razloga da se i nova sredstva ne ugovore i ne povuku. 

"Uspjet ćemo prije svega zato što smo i cjelokupnom poslu do sada pristupili vrlo dobro i nema razloga da to ne nastavimo. Na zadnjoj sjednici Vlade smo imali izvješće ministrice Tramišak. Republika Hrvatska je u ovom trenutku dogovorila 99 posto sredstava iz EU fondova i isplata ide isto tako jako dobro i nema razloga da se i nova sredstva ne ugovore i ne povuku", kazao je. 

Ministar je upitan i hoće li javni sektor dobiti dogovorene povišice. 

"Čuli ste najave ministra Marića o novom valu porezne reforme. Time zapravo ispunjavamo neke od crtica našeg programa za izbore 2020. Valja naglasiti činjenicu da će naredno razdoblje donijeti i druge promjene. Što se tiče sindikata, odnosno javnih i državnih službi, jesen će zasigurno ponuditi dijalog i vidjet ćemo u kojem smjeru i kako će se to odvijati. Naravno da ne možemo zanemariti činjenicu da koronakriza još nije završila i da hrvatska ekonomija još osjećaja njene posljedice. Dobrim dijelom će to ovisiti sigurno o stanju u proračunu i realizaciji turističke sezone. Pričekajmo još nekoliko tjedana i siguran sam da ćemo onda i po tom pitanju biti pametniji", rekao je Ćorić.

Hrvatsko gospodarstvo u posljednjih nekoliko godina jača i raste

Dodao je da je Hrvatska u ovu krizu ušla spremnija i puno otpornija nego 2008. 

"Optimisti ćemo trebati biti svi zajedno. Hrvatska je zemlja koja je u ovu krizu ušla spremnija, puno otpornija nego 2008. kada nas je zadesila ona prošla velika kriza. Hrvatsko gospodarstvo u posljednjih nekoliko godina jača i raste i nema nijednog jedinog razloga da ne budemo optimisti. Oni koji šire defetizam i apatiju zapravo na taj način samo negativno utječu indirektno na stanje u hrvatskoj ekonomiji. Ne znam što im to treba, no to je njihova stvar."

Ministar se osvrnuo i na troškove zaposlenika koji rade od kuće, zaključivši da svi troškovi vezani za rad trebaju biti namireni tom radniku, što bi trebalo biti riješeno ugovorom između poslodavca i radnika.

„Sigurno je da svi troškovi koji postoje, a vezani su za rad radnika, trebaju biti namireni tom radniku. O kojim se troškovima radi i u kojom mjeri, to bi trebalo biti riješeno ugovorom između poslodavca i radnika, tako da u tom kontekstu vjerujem da će i tu doći do nekih pomaka", zaključio je ministar Ćorić.


Izvor: Hina/RTL/Vlada


Pisane vijesti | Tomislav Ćorić