Ćorić: U našoj energetskoj strategiji u potpunosti smo se orijentirali na obnovljive izvore energije

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić gostovao je večeras u Dnevniku NOVE TV. 

Na početku razgovora kazao je da predsjednik Vlade Andrej Plenković sam bira tim koji u datom trenutku može učiniti najviše za Hrvatsku i na njemu je izbor ministara.
 
Upitan što novi ministar može učiniti u osam mjeseci, Ćorić je rekao da Vili Beroš dolazi iz samog sustava.
 
"S jedne je strane liječnik, a s druge je surađivao s Kujundžićem u Ministarstvu zdravstva i u tom kontekstu očekujem da će nastaviti procese koji su započeti. Osam je mjeseci do parlamentarnih izbora. Zašto ne nastaviti one dobre stvari koje su započete? Onda u tom slučaju ne bi trebao nitko ništa raditi sedam mjeseci", ustvrdio je.

Na konstataciju da je smijenjeno 14 ministara, od čega 8 zbog afera, ministar je naglasio da premijera Plenkovića ne smatra odgovornim, pojasnivši da su okolnosti u kojima je došlo do promjene nekih kolega i njihovog izlaska iz Vlade različite.

"Hrvatska javnost je o tome puno slušala i u konačnici, evo i u ovoj situaciji s Milanom Kujundžićem. Rekao bih, prije svega, još jednom treba promišljati kako i na koji način mi koji smo u Vladi najviše možemo pomoći u svojim resorima. Na predsjedniku Vlade je da odabere tu ekipu. Ako me pitate je li Andrej Plenković odgovoran za upisane podatke u mojoj imovinskoj kartici – nije", poručio je Ćorić.

Ministar je kazao i da bi se podvrgnuo sigurnosnoj provjeri.

"Mislim da ne samo razina ministara, već čitav niz funkcija izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj treba podrazumijevati da ljudi koji se na njih biraju budu čisti", poručio je.

Ćorić se osvrnuo i nabavu pet CT uređaja.

Odluka o nabavi pet CT uređaja uskoro na sjednici Vlade

"Mogu vam jedino reći što se dogodilo po pitanju odluke o nabavi pet CT uređaja na razini kliničkih bolničkih centara - njih četiri: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Koliko imam informaciju, prije šest ili sedam dana, na koordinaciji Vlade, kao jednoj od razina, usvojen je ovaj prijedlog Ministarstva zdravstva", rekao je.

Pojasnio je da se u idućim tjednima taj prijedlog očekuje na sjednici Vlade, napomenuvši da je riječ o odluci novog ministra. "Pretpostavljam da je, s obzirom da je bio dio tima kolege Kujundžića, upoznat sa svim detaljima", zaključio je.

Što se tiče zagađenog zraka u Zagrebu, Ćorić je pojasnio da ministar ne može tu puno učiniti.

"Kao ministar možete voditi resor i donositi mjere koje će osigurati da se u srednjem, odnosno u dugom roku takve stvari ne događaju. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša su u posljednjih nekoliko godina u više navrata financirali odnosno sufinancirali kupnju električnih vozila. Isto tako sufinancirali smo promjenu ogrjevnog materijala kod javnih ustanova", kazao je.

U našoj energetskoj strategiji, u našem promišljanju za budućnost, poručio je Ćorić, u potpunosti smo se orijentirali na obnovljive izvore energije, a sve to, istaknuo je, vodi ka manjem onečišćenju.

Ono što svakako valja imati na umu, pojasnio je ministar, je činjenica da uvjeti u kojima funkcioniramo u Gradu Zagrebu u posljednjih nekoliko tjedana se ponavljaju periodički iz godine u godinu uslijed kombinacije meteoroloških prilika i ogrjevne sezone koja je u punom jeku.

"Imajući to na umu, gradovi koji su izloženi takvim vrstama onečišćenja trebaju napraviti svoje akcijske planove. Ti akcijski planovi trebaju dovoditi do manje onečišćenja. Međutim, mjere koje proizlaze iz tih akcijskih planova nisu predmet evaluacije Ministarstva zaštite okoliša i energetike", naglasio je ministar.

Ministar se osvrnuo i na neodvoženje smeća u Zagrebu.

"Što se tiče gospodarenja otpadom bilo koja jedinice lokalne samouprave i njezino komunalno društvo, u konkretnom slučaju - zagrebačka Čistoća, odgovorna je da zagrebačke ulice budu čiste. Gospodin Bandić je s novim cjenikom, pretpostavljam, otvorio prostor da ta usluga bude na adekvatnoj razini i ja se tome nadam. Ukoliko ne bude tako, komunalni redari su ti koji mogu to provjeravati, a isto tako i inspekcija zaštite okoliša koja je pod Državnim inspektoratom", zaključio je ministar Ćorić.

Izvor: Vlada / Nova TV 

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić