Ćorić: Uredba o najvišim cijenama goriva od idućeg utorka više neće imati smisla

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je demantirao izjave o tome da bi cijene goriva ovog tjedna bile niže bez Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Ćorić je kazao da vjeruje da od sljedećeg utorka ta uredba više neće imati smisla i u skladu s tim će se povući određeni koraci.

"Želim demantirati neke izjave od jučer koje su išle za tim da bi u ovom tjednu cijena goriva u Hrvatskoj bila jeftinija bez Vladine uredbe. To nije točno. Za cijeli ovaj tjedan, odnosno do sljedećeg ponedjeljka, cijene i eurodizela i eurosupera bile bi veće od onih koje smo propisali uredbom", kazao je Ćorić odgovarajući na pitanja novinara nakon desete sjednice Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju.

"Naša uredba, na snazi već mjesec i pol dana, s obzirom na to kakve smo uvjete imali na Mediteranu i globalnim tržištima 'pogodila je u sridu'. To je poruka svim onima koji zapravo iz ne znam kojih razloga šire lažne teze", istaknuo je Ćorić.

Sastanak članica OPEC-a

Naveo je i kako je ovaj tjedan došlo  do značajnog pada cijena nafte na referentnim tržištima te kako je danas zadnji dan koji ulazi u prosjek izračuna za razdoblje od sljedećeg utorka.

Jučer se, kako je rekao, odigrao značajan sastanak zemalja OPEC-a na kojem su se potvrdile najave o povećanju proizvodnje unatoč američkom otpuštanju rezervi.

"I u tom kontekstu očekujemo od sljedećeg utorka da bi referentna cijena kao takva bila niža od one koje smo mi propisali. Upravo zbog toga vjerujemo da od sljedećeg utorka uredba kao takva više jednostavno u kontekstu obrane od povećanja cijene više neće imati smisla i u skladu s tim ćemo povući određene korake", istaknuo je.

Naglasio je i kako u proteklih mjesec i pol koliko je uredba na snazi, ona nije propisivala kolika točno mora biti cijena goriva distributera, već je propisivala gornju cijenu i to treba imati na umu. Na novinarski upit planira li se zamrzavanje cijena živežnih namirnica, Ćorić je odgovorio da u ovom trenutku ne.

Bilateralni odnosi i gospodarska suradnja

Vezano uz sjednicu Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, ministar Ćorić je rekao da su tema sastanka bili bilateralni odnosi između Ruske Federacije i Republike Hrvatske, ali i konkretni razgovori o nizu tema kojih se komisija dotiče. Naglasio je dobru gospodarsku suradnju Hrvatske i Rusije, s potencijalom daljnjeg rasta.

"Otvorena je tema povećanja intenziteta naših međusobnih trgovinskih odnosa i u tom smislu će Hrvatska sljedeće godine, u okviru proslave 30. godišnjice naše neovisnosti, u Ruskoj Federaciji organizirati veliki gospodarski forum. Vjerujemo da ćemo imati priliku s ruskom stranom razgovarati o gospodarskim pitanjima i okvirnim posjetima koji se planiraju sljedeće godine, prije svega posjet ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu planiran za siječanj iduće godine, ali i niza drugih bilateralnih susreta", rekao je Ćorić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti