Ćorić za HRT: Cilj ovog kruga reforme je povećanje agregatne potražnje i dodatni impuls gospodarskom oporavku u 2021.

Ovaj krug porezne reforme od 1.1.2021. samo je još jedan pokazatelj kredibiliteta Vlade i naših najava u programskoj shemi HDZ-a u smjeru smanjenja poreza na dohodak, ali i drugih poreza, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.
 
"Smanjenje poreza na dobit učinit će da najveći dio naših građana to osjeti kroz povećanje svojih primanja s jedne strane, a s druge strane da poduzećima od njihove dobiti ostane više za daljnje investiranje", rekao je ministar i istaknuo da na taj način ostvaruju svoj cilj - povećanje agregatne potražnje i dodatni impuls gospodarskom oporavku u 2021. godini.
 
Osvrnuvši se na kritike oporbe rekao je da kritike dolaze od onih koji najmanje znaju.
 
"U relativnim odnosima rasterećenje će biti veće za one skupine s nižim primanjima. Ukoliko pričamo o osobama koje imaju iznimno visoke prihode to će značiti i veći apsolutni iznos, međutim kad govorimo o relativnim iznosima u Hrvatskoj imamo sustav indirektne progresije", rekao je ministar Ćorić.
 
Na pitanje hoće li se sljedeće godine smanjiti stopa PDV-a Ćorić je rekao kako 2021. godina ne daje manevarski prostor za smanjenje stope PDV-a, ali dodao je da se nada da će se naredne godine otvoriti prostor. 
 
Osim kritike porezne reforme, oporba pokreće i opoziv ministra Ćorića, u vezi s projektom Krš - Pađene.
 
Sve te interpelacije i opozivi bit će neuspješni jer za to nema nikakvih argumenata
 
"Oporba je najavila četiri inicijative. Sve te interpelacije i opozivi bit će neuspješni jer za to nema nikakvih argumenata", rekao je, te dodao da se veseli saborskoj raspravi o interpelaciji zbog vjetroelektrana i njegovog opoziva.
 
"Vlada je u posljednjih 7-8 mjeseci učinila sve da zaštiti zdravlje i živote građana i radna mjesta. Učinili smo sve što smo mogli i mislim da smo napravili  dobar posao. Kriza nije ni blizu gotova i mi ćemo i dalje činiti sve da zaštitimo živote i zdravlje ljudi, ali i hrvatsku ekonomiju, zaključio je ministar Ćorić.
 
Izvor: HRT / Vlada
 
 

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić