Ćorić za HRT: Vlada je ustrajna u tome da zaštiti radna mjesta i likvidnost poduzeća

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostovao je u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku. Istaknuo je da je Vlada ustrajna u tome da zaštiti radna mjesta u realnom sektoru i likvidnost poduzeća.

"Vlada je ustrajna u tome da zaštitimo prije svega naša radna mjesta u realnom sektoru s jedne strane, s druge strane i likvidnost poduzeća, osiguramo da naši poduzetnici prežive ovo vrlo teško vrijeme. Da smo to uspješno činili u proteklom razdoblju govore podaci HZZ-a i HZMO-a. Broj osiguranika prije nekoliko dana, u petak, bio je 3000 veći nego što je to bilo u drugom mjesecu ove godine", poručio je Ćorić.

Na pitanje hoće li se mjere po potrebi produljivati odgovorio je - "naravno".

Ministar je upitan i odakle novac.

"Naš javni dug raste nakon tri godine pada, a ova godina je donijela i pad gospodarske aktivnosti i rast javnog duga. Međutim, to nikoga ne treba zabrinjavati. Republika Hrvatska sa svojim kreditnim rejtingom može se zadužiti i potrebu za likvidnošću namiriti kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu", rekao je Ćorić.

Nove varijante Zakona o trgovini i Zakona o radu u prvom kvartalu iduće godine

Komentirajući poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića na produljenje moratorija na ovrhe, ministar Ćorić je kazao da je Milanović bio predsjednik Vlade koja "gotovo ništa nije učinila u pitanju ovršenih građana".
 
"Mi smo u proteklih nekoliko godina učinili sve upravo da zaštitimo naše blokirane građane", dodao je, naglasivši da je broj blokiranih građana smanjen za oko 100.000.
 
"Otpušteni su dugovi od strane jedinica lokalne samouprave, cijelog niza poduzeća koja su u vlasništvu države, niz izmjena Ovršnog zakona, pa u konačnici i dodatnih zakonskih akata išao je u smjeru olakšanja pozicije naših ovršenika, tako da kritike koje dolaze iz Ureda predsjednika Republike jednostavno ne stoje. U konačnici, one nisu ni ukusne s obzirom na sve ono što smo učinili upravo da zaštitimo naše građane", poručio je Ćorić.
 
Što se tiče reguliranja rada nedjeljom, ministar je rekao da nove varijante Zakona o trgovini i Zakona o radu možemo očekivati u prvom kvartalu iduće godine.
 
Izvor: HRT/Vlada
 


Pisane vijesti | Tomislav Ćorić