Ćorić za N1: Jasno smo čuli stav preko 700.000 građana, mi smo ovdje zbog građana

Gost Dnevnika bio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. Zamolili smo ga da nam objasni kako to da je premijer danas rekao da će prihvatiti zahtjeve referendumske inicijative "67 je previše" iako su donedavno tvrdili da bi uspjeh referenduma značio dodatni trošak od 45 milijardi kuna za mirovinski sustav.

"Jasno smo čuli stav preko 700.000 građana, mi smo ovdje zbog građana i zato je došlo do odluke da usvojimo zahtjeve inicijative "67 je previše."

"Mirovinska reforma je imala čitav niz stavki poput vraćanja umirovljenika na tržište rada i ništa od toga nije dovedeno u pitanje prihvaćanjem zahtjeva sindikata", kaže ministar Tomislav Ćorić.

Na pitanje da su iz Vlade najviše branili upravo odlazak u mirovinu sa 67 kaže da su tu dobnu granicu naslijedili od SDP-a i da su htjeli ranije krenuti s time. Da je rad do 67 godina previše dobili su potvrdu kroz 700.000 potpisa.

Kaže i da će jaz između uplata i isplata u mirovinski sustav biti sve veći i da se to mora riješiti povećanjem zaposlenosti.

Za 45 milijardi za koje su tvrdili da će biti dodatni financijski trošak ako prođe referendum kaže da je to bila projekcija do 2040. godine i da će oni promovirati kroz izmjene Zakona o radu da oni koji žele mogu ostati u svijetu rada dulje ako žele.

"Takvom akcijom u dugom razdoblju ovaj financijski moment od 45 milijardi će biti znatno manji", uvjerava ministar.

Na pitanje zašto nisu čuli građane na početku prikupljanja potpisa kaže da su bili suočeni s negativnom kampanjom oko mirovinske reforme.

"Onog trenutka kada smo shvatili koliko je potpisa, u tom trenutku je bilo pitanje da li ići u smjeru referenduma ili uvažiti želje 700.000 ljudi. Mislimo da je odluka racionalna i dugoročno dobra."

Na pitanje je li se do ove odluke došlo kako se ne bi tijekom predsjedničke kampanje spominjao referendum i time možda naštetilo šansama Kolinde Grabar Kitarović kaže: "Ne vidim kako i na koji način izmjene u mirovinskom sustavu i radnom zakonodavstvu mogu utjecati na izbor Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima."

Izvor: N1



Pisane vijesti | Tomislav Ćorić