Ćorić za Novu TV: Razumijem nezadovoljstvo jednog dijela poduzetnika, no naši su rezultati bolji od većine EU zemalja

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao aktualne teme. Prva među njima bila je današnji prosvjed poduzetnika.
 
"Očekivano je da u situaciji ekonomske krize uzrokovane koronavirusom postoji jedna kolektivna frustracija koja kad-tad mora doći do izražaja. Upravo zbog toga razumijem želju jednog dijela poduzetnika koji su uslijed ovog zatvaranja njihove djelatnosti nezadovoljni", kazao je Ćorić.
 
"Vratit ću se još jednom na ključne razloge zbog kojih je došlo do zatvaranja za koje se nadam da neće dugo trajati - to je prije svega, briga za živote i zdravlje naših ljudi", dodao je Ćorić.
 
O kavi za van
 
O prodavanju kave za van na kioscima i benzinskim pumpama dok su kafići koji ju prodaju na taj način zatvoreni, navodi kako je Hrvatska izabrala jedan liberalniji putova borbe protiv pandemije.
 
"Upravo zbog toga držim da ćemo kroz koji tjedan moći relaksirati naše mjere, ukoliko se ovakve brojke nastave, i krenuti funkcionirati na normalniji način. Stoga držim da je naš put i ovaj smjer bio opravdan. Naši rezultati su znatno bolji od većine europskih zemalja", istaknuo  je Ćorić.
 
Isplata potpora
 
Za tvrdnju poduzetnika da potpore kasne kaže kako kašnjenja ne bi bilo da su papiri HZZ-u bili dostavljeni na ispravan način.
 
"Potpore za 11. mjesec su u potpunosti isplaćene, potpore za 12. mjesec bit će isplaćene do kraja ovog tjedna. Nakon toga idu i potpore za siječanj", najavio je Ćorić.
 
Za pozive prosvjednika da pokuša on preživjeti s 4000 kuna, kaže: "To je legitimna poruka. Ja bih pristao kad bi svi u Hrvatskoj živjeli na 4000 kuna sljedećih šest mjeseci. Nema ni jednog jedinog razloga protiv".
 
O Martini Dalić
 
Za Martinu Dalić kaže kako se radi o stručnjaku koji će voditi Podravku sljedećih godinu dana do isteka mandata sadašnje Uprave.
 
"U njezinu imenovanju došlo je do suglasja svih dioničara. Martina Dalić ima svoju raniju povijest i prije odlaska iz Vlade. Ona je utjecala na to da Hrvatska 2017. godine ne doživi ekonomski slom uslijed propasti Agrokora", rekao je Ćorić.
 
Smatra da njezin povratak neće naštetiti Vladi.
 
"Ako se to ipak dogodi, jedino što mogu jamčiti za Martinu Dalić je da će ona dati sve od sebe da Podravka bude na dan njezina odlaska u boljoj poziciji nego u trenutku kad je došla", rekao je Ćorić.
 
Hrvatska gospodarska komora i reforma komore
 
Odgovarajući na pitanje o Hrvatskoj gospodarskoj komori. ministar je kazao da je parlamentarna većina dogovorila izlazak s prijedlogom reforme HGK-a koja će "pretpostaviti kako organizacijski, tako i funkcionalni i financijski moment vis a vis rasterećenja naših poduzetnika".
 
Izvor: Nova TV / Vlada
 

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić