Damski program Laure Bush u Zagrebu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/damski_program_laure_bush_u_zagrebu.jpg

ZAGREB, 5. travnja 2008. (Hina) - Prva dama SAD-a Laura Bush upoznala se u subotu s hrvatskim kulturnim raznolikostima tijekom damskog dijela programa posjeta Zagrebu, a društvo joj je pravila supruga premijera Ive Sanadera, Mirjana Sanader.

Prvo su posjetile Hrvatski državni arhiv, jedno od najljepših zdanja secesijske arhitekture u Hrvatskoj, sagrađeno 1913. prema nacrtima arhitekta Rudolfa Lubynskog.

Laura Bush, koja je magistrirala bibliotekarstvo, pokazala je veliki interes za izložene dokumente u Arhivu, a imala je priliku vidjeti, među ostalim, Zlatnu bulu Bele IV, najstariji zapisnik Hrvatskog sabora (1557-1608), grbovnicu Kraljevine Slavonije iz 1496. na kojoj je stari hrvatski simbol - kuna, koja trči između dviju rijeka: Save i Drave. Taj grb također je bio službeni pečat Sabora.

Također je razgledala Škrinju Povlastica Kraljevina, koja je bila napravljena zahvaljujući zaključku Hrvatskog sabora iz 1643., a predviđena je za čuvanje isprava koje su se ticale povlastica, sloboda i prava Kraljevina. Na Škrinji se nalaze dva grba: grb Kraljevine Hrvatske i grb Kraljevine Slavonije.

Laura Bush i Mirjana Sanader posjetile su i Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva gdje im je pokazano ručno restauriranje Inkunabule (najstarije tiskane knjige, prije 1500.).

Dvije dame, gošća u maslinasto zelenom kostimu sa svilenim šalom, a njezina domaćica u tamno plavom kostimu, nakon toga su se pridružile svojim supruzima koji su se obratili građanima na Trgu sv. Marka.

Za kraj kratkog upoznavanja prve dame SAD-a s kulturnim raznolikostima izabran je posjet folklornom ansamblu Lado, koji je osnovan 1949. sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Lado je otpjevao "Dobar denek, dobri ljudi" i "Ivanska igra pred starim majkama" (himna ansambla Lado), a također je otplesao stare splitske i prigorske plesove.

S osmijehom na licu i njišući nogu u taktu glazbe prva dama je uživala i razmjenjivala dojmove sa suprugom premijera Sanadera.

Zajedno s dvjema damama bile su i supruge ministra vanjskih poslova, Jadranka Jandroković, predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku, Doroteja Zubović, te supruga američkog veleposlanika u RH, Marsha Barnes.

Ručale su u jednom od ekskluzivnih zagrebačkih restorana.



Pisane vijesti