Današnja sjednica GSV-a početak je kvalitetne suradnje i konstruktivnog dijaloga između socijalnih partnera

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/7 studenog/GSV_izjave.jpg

Nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, održane su izjave za medije. 

Ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić kazao je da je današnja sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća početak jedne kvalitetne suradnje između socijalnih partnera i Vlade. „Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća bavila se prije svega temom porezne reforme koju je predstavio ministar Zdravko Marić, a onda nakon toga i nekim tekućim pitanjima koja će biti pred nama u narednom razdoblju“, izvijestio je. Sjednicu GSV-a ocijenio je kao početak jednog konstruktivnog dijaloga između socijalnih partnera. „A taj konstruktivni dijalog trebao bi s vremenom prijeći u socijalno partnerstvo“, zaključio je ministar Ćorić.
 
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i predsjednik GSV-a Mladen Novosel naglasio je da je Europska unija izdvojila nešto više od 17 milijuna kuna za razvijanje socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj, pojasnivši da se radi o nizu projekta koji su se provodili tijekom proteklih godinu dana kako bi socijalni dijalog u Republici Hrvatskoj dobio na većem značenju. Rekao je da tripartitni dijalog nisu samo sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. „Socijalni dijalog je pokušavanje rješavanja zajedničkih problema Vlade, sindikata i poslodavaca. Mi svake četiri godine u pravilu krećemo iz početka pa očekujemo da se u mandatu ove Vlade učini jedan iskorak“, kazao je predsjednik GSV-a Novosel. Istaknuo je da je predsjednik Vlade Plenković na današnjem sastanku poslao pozitivnu poruku o važnosti tripartitnog socijalnog dijaloga, ali i spremnosti Vlade Republike Hrvatske da se kroz tripartitni socijalni dijalog dođe do većeg zadovoljstva hrvatskih građana, kao i do konkretnih rješavanja problema. Izvijestio je da su sindikati i poslodavci, kao socijalni partneri, iznijeli svoja stajališta o predstavljenoj poreznoj reformi. „Mi sa sindikalne strane očekujemo da porezna reforma bude malo više socijalno pravedna u odnosu na ono što je sada, mada smo svjesni činjenice da se poreznom reformom ne mogu podizati plaće nego samo da pojedine skupine radnika tada ne plaćaju porez ili će plaćati nešto manji porez, ali definitivno očekujemo da se kroz javnu raspravu, u koju će se sindikati uključiti, uvaže eventualni dodatni prijedlozi“, rekao je.
 
Dopredsjednik GSV-a Damir Kuštrak izrazio je zadovoljstvo prilikom da Hrvatska udruga poslodavaca predsjedniku Vlade prenese svoj stav o socijalnom dijalogu. „Mi ga podržavamo, a sa sindikatima u privatnom sektoru imamo dobre bilateralne odnose i mimo Vlade. Što se tiče tripartitnog dijaloga, njega svakako treba njegovati, treba ga unaprijediti na način da kroz nas Vlada dobije što je moguće bolje stavove o raznim pitanjima koja se raspravljaju na GSV-u“, rekao je. Što se tiče prezentacije porezne reforme, HUP je uputio svoje očitovanje ministru financija. „Ono je većim dijelom pozitivno. Mi smo upozorili s našeg aspekta na neke probleme, ali s obzirom da će trajati javna rasprava još neko vrijeme, bit će prilike da se to raščisti. Važno je da je HUP još 2006. predlagao pojednostavljenje sustava, a ovo jest pojednostavljenje sustava“, rekao je Damir Kuštrak izrazivši nadu da će porezna reforma obiti integralno rješenje te da se neće dozvoliti njezino „bušenje“ s raznih strana, kao što je to često bio slučaj u prošlosti. 

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić