Darovano zemljište za izgradnju nove bolnice za kronične dječje bolesti u Bistri

Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/10 lipnja/Bistra_0.jpg

Ministar državne imovine Goran Marić i zagrebački župan Stjepan Kožić potpisali su danas ugovor kojim se Zagrebačkoj županiji daruje državno zemljište, vrijedno milijun kuna, za izgradnju kompleksa nove Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi - Gornja Bistra.

Specijalna bolnica Gornja Bistra sada je smještena u starom dvorcu Oršić iz 1773. godine, gdje se liječi stotinjak najteže bolesne djece iz cijele Hrvatske, a postojeći uvjeti su nezadovoljavajući.

Konstantni je problem s prostorom, u pojedinim je sobama i po dvanaestero djece, što je nedopustivo po uvjetima zdravstvene struke, istaknuo je na potpisivanju ravnatelj Specijalne bolnice Bistra Renato Mittermayer.

Mittermayer je kazao da nova bolnica znači bolji prostor i proširenje kapaciteta, a plan je osigurati i palijativnu skrb za liječenje djece.

Potpisom ugovora pripremljeni su preduvjeti za izgradnju kvalitetnijeg prostora

Načelnik općine Bistra Krešimir Gulić ističe kako je riječ o 65.000 četvornih metara zemljišta koje država daruje Zagrebačkoj županiji.

Gulić je  obećao da će općina Bistra dati svoj doprinos u izgradnji komunalne infrastrukture, uređenju prometnica i oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa, dok župan Stjepan Kožić najavljuje da će Županija financirati izradu projektne dokumentacije.

"Potpisom ugovora pripremljeni su preduvjeti za izgradnju neusporedivo kvalitetnijeg i sadržajnijeg prostora, kojim ćemo našim najmlađima omogućiti bolje uvjete liječenja i svekoliku skrb. I njihov će boravak u dograđenoj bolnici biti komforniji, ugodniji, a svim zaposlenima pružit će bolje uvjete rada", istaknuo je župan.

Kada bi nova bolnica mogla biti gotova Kožić nije znao odgovoriti jer će, kaže, godinu dana trebati samo za izradu projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole.

Kujundžić: Tražit će se sredstva iz EU-ovih fondova

Onda bi trebala tek početi gradnja, za koju će se sredstva tražiti iz EU-ovih fondova, ali i iz državnog proračuna, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je došao u Bistru dati potporu projektu.

Ministar Goran Marić na potpisivanju je podsjetio na zasluge aktualne Vlade što je prvi put u suverenoj Hrvatskoj stvoren zakonodavni okvir kako bi se zapuštena državna imovina, koja je godinama propadala, mogla darovati lokalnim zajednicama i na taj način "reanimirati".

"Ovo je samo jedna od 1300 odluka kojima je Vlada lokalnim zajednicama darovala državnu imovinu, čija ukupna vrijednost premašuje milijardu kuna", istaknuo je Marić koje je za današnje darivanje bolesnoj djeci rekao da je "izvan kategorije".

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti