Delegacija Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta na sastanku s ministrom Tolušićem

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/svibanj/17 svibnja/DSC_4513.jpg

U okviru posjeta delegacije Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Republici Hrvatskoj, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić održao je u Banskim dvorima sastanak s članovima Odbora o izazovima i mogućnostima korištenja EU fondova u Hrvatskoj. 

Tolušić: „Nije se dobro radilo posljednje četiri godine. Nažalost, dovedeni smo  u situaciju da spašavamo sve što se spasiti da!“

Na sastanku su sudjelovali i zamjenica ministra Sonja Bošnjak, glavni savjetnik ministra Juraj Ivanković, direktor Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric te zastupnici Europskog parlamenta i članovi delegacije Andrea Cozzolino (S&D, Italija) Lambert van Nistelrooij (EPP, Nizozemska), Andrey Novakov (EPP, Bugarska), Ivana Maletić (EPP) i Ruža Tomašić (ECR).
 
Ministar Tolušić naglasio je da su rezultati provedbe za financijsko razdoblje 2007. - 2013. jako loši i da su u značajnoj mjeri posljedica nedovoljnih kapaciteta tijela za pripremu i provedbu programa i projekta, nedovoljnog broja spremnih projekata te složenih procedura i sustava upravljanja i kontrole.
 
„Mi smo najlošiji u EU po povlačenju sredstava i možemo i moramo biti jedino bolji. Mlada smo država i još učimo, ali u razdoblju od 2007. do 2016. godine jako su se loše koristila dostupna sredstva i sada moramo spašavati sve što se spasiti da, odnosno nešto više od pola milijarde eura. Posljednje četiri godine su morale biti ključne, a nisu bile, stoga nemamo niti vidljive financijske rezultate“, kazao je ministar Tolušić.
 
S članovima delegacije razgovaralo se i o trenutnom stanju i planovima za financijsko razdoblje 2014. – 2020. Detaljnije su im predstavljeni rezultati analize Sustava upravljanja i kontrole ESI fondova, a poseban naglasak stavljen je na uspostavu Baze projekata, pojednostavljenje procedura, ubrzavanje zapošljavanja ljudi na EU poslovima te strukturalnije izmjene i dopune operativnih programa.
 
Nakon predstavljanja dosadašnjih rezultata rada i daljnjih koraka Ministarstva, članovi Odbora izrazili su zadovoljstvo proaktivnom politikom Ministarstva i Vlade RH, koja vodi povećanju apsorpcije sredstava, realizaciji razvojnih potencijala i društveno-gospodarskom razvoju Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti | Tomislav Tolušić