Divjak: Obrazovni sustav je stabilan

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ocjenila je danas dobrim stanje u održavanju nastave, naglasivši kako je sustav stabilan te ističući da u pogon još treba staviti manje od 10 posto cijelog sustava,
"Danas je stanje stvarno dobro. Krenuli smo punom parom. Sustav je stabilan", rekla je Divjak novinarima ispred Banskih dvora podsjetivši kako je jučer bilo manjih teškoća zbog hakerskih napada.

Nastava se održava preko televizije i preko online sustava, napomenula je i navela da je uspostavljeno 40 tisuća virtualnih zbornica i učionica. 
"To znači", naglasila je, "da u pogon treba staviti još manje od 10 posto cijeloga sustava".

Očekujemo nastavak online nastave bez većih teškoća

"Većina škola, bez obzira jesu li u Istarskoj županiji ili diljem Hrvatske danas je normalno krenula s online nastavom i mi očekujemo sutrašnji nastavak bez većih teškoća", izjavila je.
"Jedna smo od rijetkih europskih država koje su to uspjele staviti u funkciju od prvoga dana, tako da dobivamo dobre vijesti od naših ljudi i iz drugih zemalja gdje velik broj korisnika koristi naš sustav, gdje su djeca doma i nemaju nastave u školama matičnih država, gledaju naš program na youtubeu ili preko nekih drugih kanala", poručila je.

Odgovorila je i na pitanje dolaska učitelja u škole podsjetivši da je zadaća svih u sustavu, pa i učitelja i profesora, da učenici dobiju kvalitetno obrazovanje.

"Dok god Stožer ne da druge obavijesti, mi možemo "voziti" ovaj sustav kakav je, pogotovo jer nam on daje mogućnost da već u prvim danima nastavnici u školi dobiju i tehničku potporu", rekla je Divjak
.
Vjerojatna preraspodjela radnog vremena

Ocijenila je da je s obzirom na razvoj stanja vjerojatno da ćemo imati i preraspodjelu radnoga vremena tako da jedan dio radi od kuće, a manji dio iz škole.
Smatra da treba iskoristiti i vrijeme u školi kako bi svi naučili raditi online.

"Imamo pretežno pozitivne povratne informacije o praćenju nastave, rekla je dodavši kako samo mali broj nastavnika još nije spreman koristiti prilagodbe i alate.
Na pitanje hoće li ova situacija utjecati na plaće nastavnika i učitelja, ministrica je podsjetila na izjavu premijera Andreja Plenkovića da plaće i mirovine trenutno nisu ugrožene. 

Sve daljnje odluke bit će utemeljene na analizama

Daljnje mjere je teško prognozirati, dodala je istaknuvši da se uopće nije razgovaralo o tome da bi se dokidali dodaci na plaće nastavnika koji su dogovoreni.
"Sada je najvažnije da sve što odlučujemo bude temeljeno na argumentima i analizama a tako dugo dok ih nemamo, nagađanja nemaju smisla", poručila je ministrica Divjak.

(Izvor: HINA/Vlada)

Pisane vijesti