Divjak: Povratak djece u školu ograničen na roditelje koji nisu kod kuće i ako su djeca zdrava

Od 11. svibnja dio djece vraća se u škole, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Amelom Ćilić, objasnila je kako bi to trebalo  izgledati.

‘’Sigurno, a to smo čuli od epidemiologa, nije rješenje da sve ostane zatvoreno jer se relaksiraju mjere i u drugim područjima. Mi moramo omogućiti roditeljima da rade, nemojmo zaboraviti da ako imamo malu djecu, roditelji više ne mogu nadomjestiti jedan dio rada barem posredovanja prema učiteljima. Roditeljima ja zahvaljujem na svom poslu dosad. Oni koji to i dalje mogu raditi, to je izvrsno. Međutim, oni koji to ne mogu – evo, dobila sam pismo, dobivam jako puno pisama, jedne majke koja radi kao medicinska sestra, a njezin suprug je vatrogasac i ona pita gdje da ostave dijete i tko će s djetetom raditi ako i jedan i drugi roditelj rade? Moramo, dakle, imati osjećaj da je ovo ograničeno samo na one roditelje koji nisu kod kuće i ako su djeca zdrava’’, istaknula je ‘’Uvijek smo imali ogradu da je roditelj taj koji mora pročitati upute i onda informirano donositi odluke’’, naglasila je Divjak i dodala: ‘’Dosad smo radili tako da smo vjerovali stručnjacima – oni su nam dali okvire i upute, kojih smo se trebali držati i to smo dobro radili. Nisam te upute ni na koji način dovodila u pitanje u smislu da bismo ih olakšali ili nešto drugo, nego to su upute koje su dali stručnjaci i na nama je kao resornom ministarstvu da napravimo preporuke za škole kako bi škole na određena pitanja znale odgovoriti u konkretnom slučaju. Ali svi moramo znati da je ovo izvanredna situacija, a ne situacija za koju smo mogli raditi godinu i pol strategiju, osnivati povjerenstva i raspravljati o njoj’’, upozorila je ministrica.
 
Uvijek smo slušali stručnjake, to činimo i dalje
 
Kad je riječ o preporuci držanja razmaka od dva metra, kazala je da je o tome razgovarala s epidemiolozima i da su joj rekli kako je ključno da se sačuva skupinu: ‘’Kao u zajedničkom kućanstvu – tamo niste na distanci od dva metra od drugih ukućana, ali izbjegavate posjet susjedima i ulazak u druge rizične skupine. Tako i u školi – zato su te grupe relativno male i želi se izbjeći fizičku komunikacija između različitih grupa jer to povećava rizik. Nema zajedničkog odmora jer dali jasnu uputu da odmori budu u različito vrijeme i da nisu na istom mjestu na školskom igralištu – to je sve objašnjeno u preporukama Ministarstva koje smo objasnili i ravnateljima škola’’.
 
Što se tiče veličine razreda, oni su u Hrvatskoj u prosjeku 13 do14 učenika i učenica, u Zagrebu je to najviše 20, istaknula je ministrica i naglasila: ‘’Moramo znati koji su nam prioriteti, at o su roditelji koji oboje rade i nemaju gdje ostaviti djecu, koja moraju biti u takvom zdravstvenom stanju da mogu biti u školi. Moramo biti solidarni, imati razumijevanja Svatko za sebe mora procijenit, ali važno je da skupina bude mala – devetero učenika i učenica plus učitelj ili učiteljica - maksimalno do10’’.
 
Ovo jedan dodatni krug koji moramo otrčati
 
‘’Jedan učitelj radi u razrednoj nastavi i to je 16 sati rada s učenicima tjedno jer neće se raditi neke druge aktivnosti, nema priprema za natjecanje, izlete, i ostaje onda prostor za komunikaciju s roditeljima kod kuće. Moramo razumjeti da je ovo za sve nas jedan dodatan krug koji moramo otrčati – liječnici, vatrogasci pa tako i mi’’, poručila je ministrica Divjak.
 
Ministrica objasnila kako će izgledati upisi u prve razrede i otkud napokon topla voda i sapun u školama
 
Kad je riječ o upisu u prve razrede, kazala je da se ‘’razgovara s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo da bude samo jedno testiranje, koje bi provodio specijalist školske medicine. I to da se ‘’barem razgovara s djecom i provjeri jesu li cijepljena što bi sada bio velik problem da nisu’’.
 
Osnivači škola odgovorni za opremljenost higijenskim sredstvima
 
I prije pandemije roditelji su se često žalili da u vrtićima i školama nema sapuna i tople vode, a na što se osvrnula i Divjak te podsjetila da za to osnivači dobivaju sredstva što iz proračuna, što direktno iz poreza.
 
‘’Sada praktički dva mjeseca nije bilo škole i sigurno je da je došlo do određenih ušteda na materijalnim troškovima I ja sam sigurna da sada osnivači moraju uložiti da se škole dobro opreme i tako ćemo pokazati da su nam djeca prioritet, kao što smo osigurali i da lokalni stožeri civilne zaštite koji imaju sredstva za dezinfekciju i čišćenje mogu to dati školama ako im treba, tako da se u sljedećih desetak dana svi moramo usmjeriti na to da se djeca vrate u najsigurnije moguće okruženje’’.
 
Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje | Blaženka Divjak