Divjak: U škole se odazvalo 80 posto ili oko 125 tisuća učenika

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je zadovoljstvo podacima prema kojima je u ponedjeljak do 15 sati, prvog dana škole nakon deset tjedana nastave na daljinu, odazvalo 80 posto ukupnog broja, ili oko 125 tisuća učenika od prvog do četvrtoga razreda.

Popunjenost škola je iznad naših očekivanja, kazala je ministrica Divjak i napomenula da se radi o podatku za nešto više od 700 škola u obje smjene.

Pokazalo se da se može organizirati sigurna okolina za izvođenje razredne nastave, kazala je i pozvala roditelje „koji su imali zadrške, da pošalju svoje učenike u školu“.

Najviše učenika odazvalo se u Brodsko-posavskoj i Varaždinskoj županiji, 94 posto, a najmanje u Zagrebu, 61 posto, kazala je ministrica i zahvalila svim roditeljima, učiteljima i osnivačima koji su svi na svoj način su poduprli odluku o nastavku škole u sladu s mjerama zaštite od pandemije.

Nastava viših razreda osnovnih škola kao i srednje škole i dalje se odvija na daljinu.

Zbog ograničenog kapaciteta škola u skladu s propisanima mjerama mogla se organizirati samo razredna nastava, od prvog do četvrtog razreda, što će omogućiti da se s učenicima „prođu vještine za koje je jako teško očekivati da će ih učenici savladati na daljinu“, kazala je ministrica Divjak i dodala da će online nastava “Škola na Trećem“, prema planu završiti 5. lipnja, a najveći dio škola će završiti školsku godinu 26. lipnja.

Ponosna sam da smo u ovoj zahtjevnoj situaciji išli težim putem i da nismo žrtvovali obrazovanje, štoviše, nismo odustali niti od jednog segmenta, iako odluke nisu bile jednostavne niti su mogle biti donesene na brzinu, kazala je ministrica Divjak i dodala: "Nismo slušali savjete pojedinih sindikalnih čelnika ili kvazi-stručnjaka da ovu godinu treba 'staviti sa strane', ili neodržati maturu, ili zapravo zastati s nastavnim godinom sredinom ožujka". Sve što smo o napravili pokazuje da je obrazovanje možda u ovako teškoj situaciji još važnije.

Izrazila je nadu da će buduće mjere za nastavu biti „nešto relaksiranije“. Istaknula je da su donesene odluke za upise u srednje škole, koji će se moći obaviti preko informacijskog sustava, ali tko želi, može se doći osobno upisati u škole.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Blaženka Divjak