Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj; Plenković: Ova Vlada učinila iskorake za hrvatsko zdravstvo

  • Slika /Vijesti/2024/Travanj/15 travnja/VRH_2575-01.jpeg

Uređaj za magnetsku rezonancu (MR), snage 3T i vrijednosti 1,93 milijuna eura, pušten je danas u rad u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti gdje je predstavljena i konstrukcijska obnova objekta Turina koja bi trebala biti završena u svibnju. Vlada je prepoznala značaj Klinike za dječje bolesti Zagreb te smo u dva mandata ukupno uložili 22,3 milijuna eura u medicinsku opremu, lijekove i infrastrukturu, kazao je premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti puštanja u rad novog MR uređaja u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Na svečanosti su bili i ministar zdravstva Vili Beroš, nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Charlotte van Baak, zaposlenici Klinike i djelatnici Ministarstva zdravstva te su zajedno obišli objekt "Turina" u kojemu se nalazi laboratorijska dijagnostika i velik dio specijalističke djelatnosti.

Objekt "Turina" u završnoj fazi

Od četiri bolnička objekta u Klaićevoj, tri su teško oštećena u potresu prije četiri godine. Objekt "Jovičić" sa svih pet etaža već je potpuno renoviran, a na objektu Turina konstrukcijska je obnova u završnoj su fazi, a konačan završetak radova planiran je u svibnju ove godine. Ukupna vrijednost obnove objekta Turina je 3,3 milijuna eura.

Premijer Plenković je u svom govoru nabrojao važne iskorake za hrvatsko zdravstvo u svom dosadašnjem mandatu, ulaganja u kvalitetniju opremljenost zdravstvenih ustanova, materijalna prava zaposlenika i obnovu u Zagrebu.

"Na Rebru se gradi praktički nova bolnica, u Vinogradskoj također. To nije samo obnova, već izgradnja novih klinika i zavoda", rekao je Plenković te dodao da će zagrebački zdravstveni sustav dobiti novu dimenziju.

"Hrvatskoj treba nova dječja bolnica, a naš projekt izgradnje bolnice u Blatu u poodmakloj je fazi s gotovim idejnim rješenjem. Mi smo već dokazali da možemo ostvariti takve projekte", kazao je premijer navodeći kao primjer Bolnicu za ženu i dijete u Rijeci.

Povijesna ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu

Ministar Beroš izrazio je zadovoljstvo obnovom bolničke zgrade „Turina“, kao i novim MR uređajem snage 3 T u Klinici za dječje bolesti Zagreb. "Kada spojimo ulaganje u spomenutu obnovu zgrade „Turina“ i nabavu novog MR uređaja dolazimo do iznosa od 5,2 milijuna eura čime ova Vlada osigurava najvišu razinu zdravstvene skrbi našim malim pacijentima", kazao je.

Naglasio je da je ova Vlada osigurala više od 650 milijuna eura za poslijepotresnu obnovu zagrebačke zdravstvene infrastrukture, što se u povijesti nije dogodilo. 

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti