Do kraja 2008. prijedlog uputa za izradbu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/do_kraja_2008_prijedlog_uputa_za_izradbu_hrvatskoga_kvalifikacijskog_okvira.jpg

ZAGREB, 19. ožujka 2008. (Hina) - Povjerenstvo za izradbu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO), kao uvjeta za uređenje sustava cjeloživotnoga učenja koje je pak okosnica društva utemeljena na znanju, prihvatilo je na danas plan rada do 2012. te osnovalo Operativno povjerenstvo koje će ove godine izraditi konačan prijedlog uputa za izradbu HKO-a.

HKO se zasniva na hrvatskoj obrazovnoj tradiciji, potrebama gospodarstva i društva te na odrednicama novog Europskog kvalifikacijskog okvira koji omogućuje lakše uspoređivanje svih završnih svjedodžaba i diploma i olakšava njihovo priznavanje u državama EU-a, kao i nove programe EU-a, poput Integrativnog programa cjeloživotnog učenja.

Državni tajnik za visoko obrazovanje i međunarodnu suradnju Radovan Fuchs izjavio je nakon zatvorene sjednice u Vladi da je Hrvatski kvalifikacijski okvir puno više od verificiranja diploma jer vrednuje stupnjeva učenja, kako formalnog, tako i neformalnog.

Pohvalio je rad Agencije za obrazovanje odraslih, koja prati nove zahtjeve tržišta rada, i Agencije za strukovno obrazovanje, gdje još prevladava naslijeđe nekih prošlih vremena i gdje se očekuju brojne reforme.

Do sadu su vidljivi brojni pomaci, no u te se aktivnosti, dodaje, mora uključiti i Hrvatska gospodarska komora i drugi gospodarstvenici jer će HKO omogućiti djelotvornije povezivanje potreba tržišta rada s provedbom školskih i obrazovnih programa.

Za predsjednika Operativnog povjerenstva, koje će pripremiti niz dokumenta za kvalifikacije, izabran je prof. Mile Dželalija sa splitskog Fakulteta prirodoslovno-matematičkih znanosti.



Pisane vijesti