Do kraja mjeseca očekujemo odgovor Europske komisije o ugradnji dizala u višekatne zgrade

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, danas je, reagirajući na medijske napise o navodnoj propasti toga projekta, priopćilo  kako do kraja ovoga mjeseca očekuje odgovor Europske komisije o projektu sufinanciranja ugradnje dizala u višekatne zgrade.

Ministarstvo ističe da je podržalo inicijativu hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan i umirovljeničkih udruga te održalo nekoliko sastanka s predstavnicima Europske komisije kako bi se u okviru izmjena Operativnog programa Konkurentnost i kohezija uvrstilo i financiranje ugradnje dizala.

Posljednji takav sastanak, navode, održan je u Zagrebu potkraj veljače kada je od strane Europske komisije obećano da će se pisanim putem očitovati na zahtjeve, a prema posljednjim informacijama, odgovor Europske komisije očekuje se do kraja ovog mjeseca.

Podsjećaju da tijekom programiranja operativnih programa 2012. i 2013. godine, ugradnja liftova nije bila planirana te da je jedina mogućnost ugradnje dizala bila kroz projekte Energetske obnove višestambenih zgrada gdje je, uz promjenu stolarije i izradu fasada, bilo omogućeno prijaviti i ugradnju dizala.

Kroz projekte energetski obnovljeno 596 zgrada, nitko nije iskoristio mogućnost ugradnje dizala  

 "U Hrvatskoj je kroz takav projekt dosad obnovljeno 596 zgrada, no nitko nije iskoristio mogućnost ugradnje dizala, što je isključivo izbor stanara putem njihovih predstavnika", ističu u Ministarstvu.

Opovrgavaju tvrdnje Biljane Borzan da je nekim zemljama poput Češke, Poljske i Slovenije odobren projekt ugradnje dizala.

"Riječ je o netočnim informacijama, jer niti jedna zemlja članica nema zaseban projekt ugradnje dizala u višekatne zgrade, već se radi o projektima energetske obnove u okviru kojega je moguće ugraditi dizalo. Tako je u Hrvatskoj do sada obnovljeno 775 javnih zgrada te ugrađeno 9 dizala i 14 vertikalnih platformi", navode u priopćenju. 



Pisane vijesti | Gabrijela Žalac