Dobrosusjedstvo je temelj odnosa, no Hrvatski teritorij je neupitan, nikakve pretenzije danas ne mogu proći

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u današnjoj izjavi za medije izvijestio je o sastanku parlamentarne većine. 

Razmotrili smo, naveo je Božinović, temu nedavnog posjeta predsjednika Vlade Ukrajini, naglasivši da se radi se o snažnoj poruci Hrvatske Ukrajini.

Podsjetio je da je Hrvatska prije 30-ak godina proživljavala nešto slično. "I zbog toga je od prvog dana hrvatska Vlada vrlo jasno komunicirala politiku o ruskoj invaziji protiv Ukrajine", rekao je.

Istaknuo je da je jedno od osnovnih načela teritorijalni integritet i suverenitet svake države te da se to odnosi i na Hrvatsku i na Ukrajinu.

Pozitivna ocjena EK potvrda brzog napretka u provedbi reformi

Božinović je kazao da je premijer Andrej Plenković izvijestio i o šestom paketu sankcija Europske unije prema Rusiji, koje predviđaju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku 6 mjeseci.

Podsjetio je i da je predsjednik Vlade Plenković jutros razgovarao s predsjednicom Europske komisije koja ga je izvijestila da je Europska komisija potvrdila pozitivnu preliminarnu ocjenu hrvatskog zahtjeva da joj se isplati 700 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava u okviru sredstava za oporavak i otpornost.

"To je potvrda brzog napretka u provedbi reformi", istaknuo je Božinović.

Vezano za cijene goriva Božinović je kazao da o tome nije bilo riječi na sastanku vladajuće koalicije.

Hrvatski teritorij je neupitan, tu nema nikakve dvojbe

Potpredsjednik Vlade upitan je i o izjavi mađarskog premijera Viktora Orbana da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da joj nisu oduzeli more.

Istaknuo je da hrvatska Vlada vodi principijelnu i jasnu politiku, kazavši da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo veleposlanika Mađarske i uručilo mu notu. Dodao je i da je hrvatski veleposlanik u Budimpešti zatražio prijem gdje će tražiti objašnjenje te izjave.

"Nikakve pretenzije danas ne mogu proći bez obzira na verbalne poruke koje netko koristi za unutarnje potrebe, hrvatski teritorij je neupitan i u tom smislu nema nikakve dvojbe", rekao je Božinović.

Na pitanje je li Vlada bile previše popustljiva prema Mađarskoj, Božinović je naglasio da je dobrosusjedstvo temelj odnosa.

"Mi ne možemo reći da Mađarska nije, pogotovo u procesu pristupanja hrvatske euroatlantskim integracijama bila zagovornik hrvatskog puta. Sjećam se kao veleposlanik pri NATO-u, da je mađarski veleposlanik bio osoba s kojom si mogao najviše odraditi. Ovo su neka pitanja koja nemaju veze s europskim vrijednostima. Reagiramo i reagirat ćemo", poručio je.

Slučaj Čavajda je zdravstveno, a ne političko pitanje

Božinović je novinarima kazao da je slučaj trudnice Mirele Čavajde osjetljiv no da je riječ o isključivo zdravstvenom, a ne političkom pitanju.

"Ovo definitivno nije političko nego zdravstveno pitanje, ne razumijem ljude koji nisu zdravstvene struke da ulaze u detalje slučaja", rekao je.

Dodao je da se treba prije svega osloniti na struku i njoj prepustiti da donese odluku.

Istaknuo je i kako se slučaj Čavajda ne može dovoditi u vezu s pravom na pobačaj te dodao kako to pravo nije doveo u pitanje ni Ustavi sud, ni Vlada, ni saborska većina.

Rekao je da pravo na prekid trudnoće i pravo na priziv savjesti postoje i jedno ne isključuje drugo.

"Dakle, govorimo o dva prava koja jedno drugo ne isključuju sve dok postoji mogućnost da se jedno i drugo pravo koriste", kazao je.

Novinari su Božinovića pitali zašto se Vlada i saborska većina oglušuju na zahtjev Ustavnoga suda, budući da je on još 2017. godine naložio Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon.

Potpredsjednik Vlade naglasio je da je riječ o osjetljivoj materiji o kojoj će Vlada promišljati te se pritom referirao na činjenicu da će Sabor u četvrtak raspravljati o SDP-ovom prijedlogu zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, ocijenivši kako će ta rasprava pokazati sve dvojbe koje se oko ove vrlo teške problematike pojavljuju.

"Mi ovu temu danas vraćamo u javni prostor zbog slučaja koji ne bi trebao imati veze s time", dodao je Božinović.

Podsjetio je i da je tema pobačaja pred Ustavni sud došla prije 27 godina te da su u tom razdoblju bile razne vlade i vladajuće koalicije – od desnih do izrazito liberalno lijevih. "To je onda možda pitanje za sve. Ja mislim da su svi bili itekako svjesni o kako osjetljivom pitanju se radi", ustvrdio je.

Obilježavanje 100. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika neće proći bez članova obitelji Tuđman

Novinari su Božinovića upitali i o svečanom obilježavanju 100. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a Franje Tuđmana te ukazali na činjenicu da je dio obitelji izrazio nezadovoljstvo organizacijom proslave.

"Preporučio bih da pričekate subotu. Ne želim ulaziti u obiteljske stvari, ali sigurno je da sve ono što obilježavamo neće proći bez članova obitelji Tuđman", rekao je.

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti | Davor Božinović