Dodijeljene stipendije učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja

  • Slika /Vijesti/2015/listopad/17 listopada/H20151017000240.jpg

Ministarstvo poduzetništva i obrta u subotu je dodijelilo prve Ugovore o stipendiranju učenika koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja, a pravo na stipendiju dobilo je 1.273 učenika od njih 3.120 koliko ih se prijavilo na natječaj.

Ministarstvo je kroz javni poziv "Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima" osiguralo 11,5 milijuna kuna, a mjesečna stipendija po učeniku iznosi 750 kuna. U gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji pravo na stipendiju ostvario je 251 učenik, a njima su u subotu ugovore uručili predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Premijer Milanović učenicima je rekao kako imaju priliku izučiti struku, postati dobri majstori i raditi za sebe, a to će onda biti dobro i za Hrvatsku. "Razmišljajte svojom glavom, slušajte mame i tate ali razmišljajte svojom glavom. Slušajte ono gdje vas ambicija vuče, budite svoji gazde, i bit će dobro za vas, a onda će biti dobro i za Hrvatsku", kazao je. "Cure i dečki dobro učite, ovo će vam pomoći, ovih 750 kuna da zaradite puno više i jednog dana da budete svoji gazde", poručio im je premijer.

"Ove smo godine odlučili dodijeliti 1.270 stipendija, i to 750 kuna mjesečno za deficitarna obrtnička zanimanja, a cilje je bio stimulirati djeci u i olakšati im školovanje, da se spremaju za zanimanja koja su deficitarna na tržištu i  koja našem gospodarstvu trebaju", kazao je Maras. Plan je sljedeće godine da svako dijete koje u Hrvatskoj upiše deficitarno zanimanje dobije stipendiju i  da mu se olakša školovanje, rekao je Maras.

Ove godine stipendije se dodjeljuju direktno preko Ministarstva kako bi svi učenici, u svim krajevima Hrvatske imali jednaku mogućnost aplicirati na natječaj, što do sada nije bilo tako. Posljednje tri godine Ministarstvo je, kako je naveo, učenike stipendiralo zajedno sa zainteresiranim udruženjima obrta. U tri godine dodijeljeno je ukupno 1.064 stipendija, a sada je taj broj utrostručen, rekao je Maras te dodao kako je cilj nastaviti s poticanjem učenika srednjih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, roditelje rasteretiti dijela troškova obrazovanja, osigurati kvalitetne kadrove koji su traženi na tržištu rada te potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu. Maras je najavio i kako će Ministarstvo sljedeće godine osigurati sredstva za stipendiranje svih učenika obrtničkih i strukovnih škola koji se školuju za deficitarna zanimanja. 

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima koji se školuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima bio je otvoren od 1. do 30. rujna. Deficitarnim zanimanjima smatraju se autolakirer, autolimar, bravar, dimnjačar, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, kuhar, pekar i drugi. Također, stipendija se dodjeljuje i za druga obrtnička zanimanja koja, na svom području, područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredi kao deficitarna. Prilikom bodovanja prednost za dobivanje stipendije imali su učenici slabijeg materijalnog statusa, boljeg školskog uspjeha, učenici koji su osvojili mjesta na međunarodnom i domaćem natjecanju i slično.

(Tekst i fotografije: HINA)



Stranica | Govori i izjave | Odgoj i obrazovanje