Dogovoren okvir za rebalans proračuna i smjernice za izradu proračuna za 2015. godinu

Slika /Vijesti/2014/Listopad/2 listopada/DSC_6609.JPG

„Sigurno ćemo pokriti sve ključne troškove, a to su, prije svega, plaće, mirovine i socijalna davanja“, naglasio je potpredsjednik Vlade Grčić.

Danas je u Banskim dvorima održan sastanak na temu rebalansa proračuna za 2014. i smjernica za izradu proračuna za 2015. godinu.

U izjavi, po završetku sastanka, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je kako je ideja da rebalans i proračun za 2015. godinu budu konzistentni, da idu u istom pravcu te da imaju iste dodatne i nove mjere o kojima se danas razgovaralo. „Vrlo značajno je da se drže rashoda u onim okvirima koji su dogovoreni s partnerima iz Europske komisije“, naglasila je ministrica Pusić.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić izvijestio je da, s obzirom da su projekcije BDP-a bile dosta optimistične, prihodi u proračunu će biti manji od onoga što je planirano, dodavši da se radi o milijardu i pol do dvije milijarde kuna. „Tu si ne možemo pomoći. Unaprijed je bilo poznato da će biti jako teško ostvariti, u ovim uvjetima dodatne fiskalne konsolidacije, pozitivnu stopu već ove godine“, kazao je. Govoreći o rashodovnoj strani proračuna, potpredsjednik Vlade Grčić rekao je da je Vlada vrlo čvrsto opredijeljena da u potpunosti kontrolira troškove. Dodao je da su troškovi poplava jedino što može biti dodatni trošak na rashodovnoj strani. Radi se o iznosu između 500 do 600 milijuna kuna. „Sigurno ćemo pokriti sve ključne troškove, a to su, prije svega, plaće, mirovine i socijalna davanja“, naglasio je ministar Grčić, pojasnivši da ukoliko budu potrebne uštede na rashodovnoj strani proračuna, to će biti na strani materijalnih rashoda, subvencija i, dijelom, kapitalnih ulaganja. Najavio je da će se u tom smjeru kretati i planirane dodatne mjere i uštede u 2015. godini. „Naravno,  uz sve ono što smo već ranije utvrdili kao mjere na prihodnoj i rashodnoj strani u 2015. godini“, zaključio je.

Ministar financija Boris Lalovac kazao je da su ministri održali vrlo konstruktivan sastanak te najavio da će danas početi i pojedinačne razgovore sa svakim ministarstvom vezane uz rebalans proračuna te će sa svakim ministrom „pročešljati“ sve vrste rashoda, do kraja ove godine, ali i za 2015. godinu.

Upitan prijeti li Hrvatskoj dolazak tutora iz Europske unije, ministar Lalovac rekao je da se Vlada pridržava mjera i preporuka Europske komisije. Najavio je i da će uskoro na sjednicu Vlade ići i takozvani „Spending Review“, odnosno detaljna analiza rashodovne strane proračuna. „Mislim da neće biti potreban dolazak Europske komisije ukoliko mi, a danas smo se dogovorili upravo da u tom smjeru idemo, u četiri ključna područja, a to su plaće, subvencije, agencije i dio zdravstva, isporučimo kvalitetne dokumente“, rekao je ministar i dodao da će ti dokumenti biti isporučeni do kraja godine. „I ovaj današnji razgovor upravo ide u tome smjeru: traženju učinkovitosti i rezanju neproduktivnih troškova“, zaključio je ministar.
 
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Financije