Dolazimo prema željenom cilju od najmanje 50 posto cijepljenih do 30. 6. Još jednom poziv svima da se cijepe što prije

Slika /Vijesti/2021/lipanj/02 lipnja/VRH_4070.jpg

Premijer Plenković poručio je danas da je sada važno, prije svega zbog troškova u zdravstvenom sustavu, donijeti rebalans proračuna te najavio da će se njegovi prihodi povećati za 3 milijarde kuna, a rashodi za 9.4. Dodao je da proračunski manjak na razini od 3,8 posto BDP-a neće ugroziti temeljni cilj ulaska Hrvatske u eurozonu. "Ovo je dobar i pravodoban potez za funkcioniranje države i servisiranje svih obaveza", poručio je.

Otvarajući današnju, 61. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.
 
Govoreći o Danu državnosti, obilježenom 30. svibnja, istaknuo je da se radi o važnom datumu u povijesti moderne i suvremene Hrvatske kada je konstituiran prvi višestranački Hrvatski sabor i koji je označio početak donošenja svih važnih odluka za hrvatsku samostalnost i slobodu.
 
"Važno je da se toga dana prisjetimo svih onih koji su najzaslužniji za slobodu Hrvatske i njezinu samostalnost, a prije svega svih naših sugrađana i jedinstva hrvatskoga naroda iz 1990. godine, hrvatskih branitelja, bez kojih ne bi bilo naše slobode, i jedinstvene i vizionarske uloge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana", poručio je.
 
Dodao je da je Dan državnosti obilježen svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu te izrazio zadovoljstvo što mu je nazočio i slovenski premijer Janez Janša, koji je bio akter tih važnih zbivanja 90-ih godina u Sloveniji, osobito u svjetlu činjenice da Slovenija 1. srpnja preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije.
 
Prošloga tjedna obilježen je i Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske, a na prošloj sjednici Vlade, podsjetio je premijer Plenković, donesena je i povijesna odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.
 
Tu je odluku ocijenio ogromnim iskorakom za hrvatsku nacionalnu sigurnost i jačanje obrambenih sposobnosti.
 
Ne bi bilo misliti da cjepivo više nije toliko važno jer jenjava epidemija
 
Na telefonskoj sjednici Vlade ranije ovoga tjedna donesena je Odluka o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne Covid potvrde.
 
Sustav je profunkcionirao jučer ujutro i svi građani koji žele dobiti tu potvrdu mogu to i učiniti.
 
Riječ je o dokumentu koji će im olakšati kretanje, pojasnio je premijer Plenković.
 
Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, predsjednik Vlade kazao je da su brojke i dalje povoljne te da se i dalje bilježi pad i novozaraženih i hospitaliziranih i pacijenata na respiratorima, dok se povećava broj cijepljenih građana.
 
Trenutno je gotovo 1,3 milijuna građana primilo prvu dozu, a 510 tisuća ih je cijepljeno objema dozama.
 
"Polako, ali sigurno dolazimo prema onom željenom cilju od najmanje 50 posto cijepljenih najmanje jednom dozom do kraja lipnja. Cjepiva ima dovoljno i apeliram na sve naše sugrađane da se cijepe. Pozivam sve županijske službe za javno zdravstvo, obiteljske liječnike i Ministarstvo zdravstva da se u sljedeća četiri tjedna naprave maksimalni napori da iskoristimo sve ove doze cjepiva koje dolaze", kazao je premijer Plenković.
 
Istaknuo je da je bit cijepljenja zaštita te da ne bi bilo dobro da sada, zbog jenjavanja epidemije, dio građana misli da cjepivo više nije toliko važno.

Cijepljenje je, dodao je, najbolji način i da se osigura siguran boravak u Hrvatskoj tijekom turističke sezone.
 
"Zato još jedan poziv – molim vas cijepite se što prije svi", poručio je.
 
U 2021. godini cilj je utvrditi put vraćanja na razdoblje prije krize u državnim financijama
 
Najavio je da će glavna tema na današnjoj sjednici Vlade biti prijedlog rebalansa proračuna.
 
U tom je kontekstu naglasio da je Vlada vodila odgovornu politiku javnih financija s ciljem postizanja makroekonomske stabilnosti i stvaranja temelja za održiv gospodarski rast, u čemu je bila zaista izvrsna od 2016. do 2019., prije koronakrize.
 
"Prva smo Vlada koja je ostvarila i proračunske viškove i uravnotežen proračun. Rapidno smo smanjivali javni dug, išli smo sjajnim tempom prema ispunjavanju svih zahtjevnih i visokih kriterija koji su pred nama za uvođenje eura. Pandemija Covida-19, koja nas je pogodila kao i cijeli svijet, nažalost je te putanje na određeni način promijenila. Međutim, ako apstrahiramo ovu, nadam se, po mnogočemu neponovljivu 2020. godinu, naš je cilj u ovoj godini utvrditi put vraćanja na razdoblje prije krize", poručio je premijer Plenković.
 
Dodao je da je hrvatska Vlada i dalje, u kritičnom, distanciranom, hladnom i objektivnom pogledu neovisnih međunarodnih financijskih institucija i agencija za kreditni rejting, vlada koja točno zna što radi i kuda ide.
 
Njihova reakcija je da smo i dalje u razini investicijskog kreditnog rejtinga te da imaju razumijevanje za naše okolnosti  te da je ovo godina u kojoj ćemo imati očekivani rast od preko 5 posto, da ćemo se uspjeti vratiti na tu putanju, kazao je premijer Plenković.
 
Dodao je da su podaci o BDP-u u prvom tromjesečju ohrabrujući te izrazio uvjerenje da će ti podaci za drugo, a posebno treće tromjesečje s obzirom na turističku sezonu, biti još bolji.
 
"Stoga je sada važno napraviti rebalans proračuna, prije svega zbog troškova koji su nastali u okviru zdravstvenoga sustava, pa ćemo danas predložiti Hrvatskom saboru izmjene i dopune Državnog proračuna, povećati prihode za 3 milijarde kuna, rashode za 9,4 milijarde kuna", najavio je.
 
Dodao je da se očekuje proračunski manjak na razini 3,8 posto BDP-a, a takav manjak, istaknuo je, neće ugroziti temeljni cilj ulaska Hrvatske u eurozonu.
 
"Ovo je dobar i pravodoban potez za funkcioniranje države i servisiranje svih obaveza", poručio je.


 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković