Dr. Ivo Sanader u Luxembourgu: Na sastanku radne skupine Hrvatska će pokušati vratiti međusobno povjerenje

Hrvatska će na sastanku s radnom skupinom EU-a, zaduženom za procjenu suradnje Zagreba s Haškim sudom, pokušati vratiti međusobno povjerenje, a prvi sastanak te skupine smatra početkom procesa koji bi trebao pozitivno završiti, izjavio je u utorak u Luxembourgu hrvatski premijer Ivo Sanader.

LUXEMBOURG, 26. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska će na sastanku s radnom skupinom EU-a, zaduženom za procjenu suradnje Zagreba s Haškim sudom, pokušati vratiti međusobno povjerenje, a prvi sastanak te skupine smatra početkom procesa koji bi trebao pozitivno završiti, izjavio je u utorak u Luxembourgu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Pokušat ćemo vratiti međusobno povjerenje i reći da zajednički radimo na cilju da Hrvatska u potpunosti ispuni sve preduvjete za početak pristupnih pregovora, što nam je i dalje glavni cilj", izjavio je Sanader nakon jednosatnog razgovora s luksemburškim premijerom i predsjedateljem EU-a Jean-Claudom Junckerom.

Premijer Sanader će predvoditi hrvatsko izaslanstvo na sastanku s radnom skupinom EU-a, koja će se u utorak popodne prvi put sastati u Luxembourgu. Radnu skupinu čine ministri vanjskih poslova Luksemburga, Velike Britanije i Austrije te visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn. Prije sastanka s hrvatskom stranom, radna skupina će saslušati najnoviju ocjenu glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o hrvatskoj suradnji sa Sudom.

"To je prvi sastanak na kojem će Hrvatska iznijeti svoje argumente, ali to neće biti dvoboj s glavnom tužiteljicom Del Ponte, nego prijedlog za suradnju na ovom slučaju, jer imamo isti cilj - puna suradnja s Haškim sudom. Ne očekujem ništa posebno, ovo je početak procesa, koji će, nadam se, završiti pozitivno za Hrvatsku", rekao je Sanader.

Luksemburški premijer Juncker je kratko izjavio da ga je hrvatski kolega izvijestio o najnovijem razvoju događaja u Hrvatskoj i zemljama u regiji.

Prije sastanka radne skupine, sastaje se Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje, zajedničko tijelo Hrvatske i EU-a zaduženo za nadzor provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.



Pisane vijesti