Država će obnoviti ili izgraditi od temelja sve što je oštećeno i uništeno u poplavama

Slika /Vijesti/2014/Srpanj/1 srpnja/Milanovic12_gof_010714.jpeg

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas, prilikom obilaska Rajeva Sela i Gunje, da razumije nestrpljenje pojedinih mještana područja stradalih u poplavama i njihovo nezadovoljstvo brzinom sanacije i obnove, ali država i nadležne služne čine sve kako bi se tamo što prije normalizirao život.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je, u pratnji ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, posjetio područja pogođena poplavama, Gunju i Rajevo Selo. Obišli su mjesto puknuća nasipa u Rajevom Selu, posjetili obitelj Andrić, zatim javnu kuhinju u Gunji, gradilište novog objekta Udruge Zvjezdica te lokaciju na kojoj počinje gradnja privremenog kontejnerskog naselja.

Premijer je prilikom obilaska podsjetio da obnova kuća započinje idući tjedan te najavio da će tada ponovo doći, mada po njegovom mišljenju proces obnove solidno funkcionira. Kazao je da razumije nestrpljenje pojedinih mještana područja stradalih u poplavama i njihovo nezadovoljstvo brzinom sanacije i obnove, ali država i nadležne služne čine sve kako bi se tamo što prije normalizirao život. Ponovio je da će država sve što je oštećeno i uništeno u poplavama obnoviti ili izgraditi od temelja.

Što se tiče razloga puknuća nasipa u Rajevom Selu, premijer je kazao da još nije dobio izvješće o rezultatima istrage koja treba utvrditi zašto je izdržao stari, ali ne i novi dio nasipa koji je prije samo nekoliko godina obnovljen, ali da ga uskoro očekuje.

„Država je svjesno prepustila prikupljanje novca Crvenom križu, jer je to i njegova zakonska funkcija“, rekao je predsjednik Vlade na upit o dijeljenju pomoći Hrvatskog Crvenog križa te dodao da je „pri tom došlo do "malog nesporazuma", a možda i politikantstva od strane ljudi iz Crvenog križa“.

"Država ima ta sredstva. Dakle, nije problem u novcu već u organizaciji. Događalo se da su ljudima dijeljeni uređaji za isušivanje. To se nije smjelo raditi jer je to završilo i s jednom tragičnom posljedicom“, zaključio je.

Procijenio je da će za obnovu poplavljenih područja biti potrebni deseci i deseci milijuna kuna, ali je  rekao da to nije bitno.

„To imamo. To ćemo naći. Da se radi o milijardama to bi već bilo teže", kazao je.



Pisane vijesti | Govori i izjave