Državni vrh na sjednici Državnog odbora za obilježavanje obljetnica

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/drzavni_vrh_na_sjednici_drzavnog_odbora_za_obiljezavanje_obljetnica.jpg

ZAGREB, 16. lipnja 2008. (Hina) - Na sjednici Državnog odbora za obilježavanje obljetnica kojom su supredsjedali predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Ivo Sanader i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić dogovoreni su termini i procedura za sve obljetnice do studenoga mjeseca te komentirali aktualne događaje u Hrvatskoj.

Nakon sastanka upitan kako komentira napise u jednom dnevnom listu da je Zlatka Komadinu izabrao za svog nasljednika, predsjednik Mesić je rekao da su to medijska nagađanja i da u njih ne ulazi. Napomenuo je da idući predsjednik Republike mora biti korektiv drugih poluga vlasti, zalagati se za europski put Hrvatske te za dobrobit i ravnopravnost svih građana.

Na novinarsko pitanje hoće li ove godine gostovati na sinjskoj alki, Predsjednik je kratko rekao da će tada biti u inozemstvu.

Na upite o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj Mesić je rekao da nije zadovoljan onim što institucije rade. "Očito da glavni problemi ostaju i dalje i to je jedan od velikih problema koje moramo riješiti", dodao je. Istaknuo je da ulaskom u Europsku uniju moramo imati sustav koji će goniti sve one koji sudjeluju u kršenju zakona. "Pokušavamo sada stvoriti takvu regulativu koja će biti tako kompatibilna s zemljama EU-a, a vi procijenite dali smo do toga došli", napomenuo je Mesić.

Predsjednik Vlade Sanader rekao je da podržava Predsjednika u stavovima kakav bi budući predsjednik države trebao biti, a na podpitanje vidi li sebe na tom mjestu rekao je da se vidi kao predsjednik Vlade na mjestu za koje je izabran.

I premijer je rekao da nije zadovoljan borbom protiv korupcije, ali da je zadovoljan s posljednjim mjerama protiv korupcije i novom strategijom koja ima više mjera te se sad ide u izradu akcijskog plana za njezinu provedbu. "Mi u Hrvatskoj ostvarujemo neke rezultate, ali takvih akcija kao što je 'Maestro' treba biti i više", dodao je Sanader.

Na upit zalaže li se za dvostruko pravo glasa i za nacionalne manjine predsjednik Vlade je odgovorio da da je protiv toga i da se zalaže za ravnopravnost svih pred zakonom, ali da će se to pitanje još razmotriti i razgovarati na tu temu.

Na upit o referendumu u Irskoj o tzv. "Lisabonskom ugovoru" kojeg su irski građani odbili, Sanader je rekao da se kampanja vodila na pitanjima koje nisu povezani s tom temom. "Nisam pesimist i mislim da će EU pronaći institucionalno rješenje kada je u pitanju Hrvatska i postoji nekoliko varijanti, no o tome ne bih o tome govorio. Ta tema razmatrati se se na sastanku predsjednika Vlada europske pučke stranke u četvrtak gdje ćemo razgovarati o irskom referendumu ali i o slučaju Hrvatska", rekao je premijer Sanader.



Pisane vijesti