Državni vrh na svečanoj promociji polaznika hrvatskih vojnih škola

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/drzavni_vrh_na_svecanoj_promociji_polaznika_hrvatskih_vojnih_skola.jpg

VUKOVAR,25. lipnja 2008.(Hina) - U povodu Dana državnosti u vojarni 204. vukovarske brigade danas je održana središnja svečanost završetka izobrazbe na svim razinama u hrvatskim vojnim školama kojoj su pored brojnih vojnih i i civlnih dužnosnika, te članova obitelji i rodbine polaznika, nazočni bili i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i Vlade dr. Ivo Sanader.

"Grad Vukovar simbol je otpora agresiji tijekom koje smo stvarali i naše oružane snage. Izborivši se za neovisnost i samostalnost, izborili smo se i za bolju i sretniju budućnost", poručio je predsjednik Mesić.

Rekao je kako je u 17 godina postojanja hrvatske države doneseno niz teških odluka od kojih su mnoge usmjeravale Hrvatsku da se razvija kao razvijena, demokratska, socijalna i otvorena država. "Međutim bilo je i odluka koje su bile suprotne takvoj ideji Hrvatske i koje su usporile gospodarski, politički i socijalni razvoj", rekao je Mesić dodavši kako pri tom misli na proces privatizacije koji, kako je rekao, nije bio sasvim proveden na korist svih građana Hrvatske.

Također je pozvao državne institucije na pojačanu borbu protiv korupcije i drugih negativnosti u društvu upozorivši kako narodi koji su suviše okrenuti prošlosti ne pronalaze dovoljno dobre putove za budućnost.

Čestitajući polaznicma hrvatskih vojnih škola završetak izobrazbe, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je kako hrvatski časnici i vojnici danas sudjeluju u 16 međunarodnih mirovnih misija donoseći mir ljudima svijeta.

Spomenuo se i stradanja Vukovara u Domovinskom ratu rekavši kako se na žrtvi tog grada hrvatska država rodila poput Feniksa. Također se založio da pravda stigne sve zločince ocjenivši kako je bez pravde teško graditi mir.

"Ulaskom Hrvatske u NATO i EU zaokružit će se povjesni tijek stvaranja hrvatske države i njezinog povratka u krug zapadnih zemalja među koje je Hrvatska oduvijek pripadala", ustvrdio je predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Istaknuo je značaj Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" za budućnosr oružanih snaga Republike Hrvatske jer će, kako je rekao, u novom razdoblju koje predstoji pred Hrvatskom i njezinim oružanim snagama, biti potrebna visoka stručnost i profesionalnost svih vojnih djelatnih osoba.

Prema njegovim riječima, Hrvatska će i dalje nastaviti sudjelovati u mirovnim misijama u svijetu pod vostvom UN-a, NATO-a i EU-a te nastaviti razvijati savezničke odnose sa zapadnim demokracijama i pridonositi razvoju svjetskog mira i sigurnosti.



Pisane vijesti