Državni zavod za statistiku potvrdio rast potrošnje u listopadu za 5,3 posto

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je promet u trgovini na malo u listopadu realno porastao za 5,3 posto na godišnjoj razini, potvrdivši tako svoju prvu procjenu objavljenu prošlog tjedna.

Prema podacima DZS-a, promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u listopadu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno je porastao za 4,6 posto, a realno za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Time je potvrđeno da je u listopadu promet u trgovini na malo rastao 26. mjesec zaredom, odnosno neprekinuto od kolovoza 2014. godine. Ujedno, realna stopa iz listopada predstavlja ubrzanje rasta potrošnje u odnosu na rujan, kada je porasla 4,5 posto na godišnjoj razini. Također, to je i najviši rast od rujna 2007. godine, kada je potrošnja skočila 6,6 posto.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na rujan, potrošnja je u Hrvatskoj, mjerena prometom od trgovine na malo, nominalno povećana za 1,4 posto, a realno za 1,2 posto.

Promatrano po pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata, a prema kalendarski prilagođenim indeksima, u listopadu je u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše, za 7,4 posto, porastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima.

Istodobno je promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda porastao za 1,8 posto, a u ostaloj trgovini za 7,8 posto. 

Prema trgovačkim strukama, u listopadu je prema izvornim, neprilagođenim indeksima, na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u maloprodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikle i dijelove - za 18,8 posto. 

U maloprodaji tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima, promet je istovremeno povećan za 9,5 posto, a u prodaji računalne opreme, knjiga i novina te igara i igračaka za 6,6 posto. Rastao je i promet u ljekarnama te prodaji medicinskih, ortopedskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda, za 5,2 posto, kao i u maloprodaji audio i videoopreme, željezne robe, boja i stakla, električnih kućanskih aparata, namještaja i drugih proizvoda za kućanstvo, za 4,4 posto.

Kod prodaje motornih goriva i maziva bilježi se, pak, rast promet od 3,2 posto, u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama za 2,6 posto, a u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama za 1,4 posto.

Pad promet na godišnjoj razini u listopadu je zabilježen samo u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, i to za 3,3 posto.

Izvor: Hina



Pisane vijesti