Dubrovačka deklaracija rezimira snažnu političku volju država ovog dijela Europe da se pomogne Ukrajini

Slika /Vijesti/2024/Listopad/9_listopada/Z63_4129.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski su u sklopu Sastanka na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Europa u Dubrovniku održali zajedničku konferenciju za medije. Plenković je tom prigodom izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Hrvatska bila domaćin ovog događaja, ponovivši kako će hrvatska podrška Ukrajini biti snažna i postojana i u budućnosti, a zajednička deklaracija, koja je danas prihvaćena, kazao je premijer, rezimira snažnu političku volju država ovog dijela Europe.

„Veliko mi je zadovoljstvo da je Hrvatska danas bila domaćin i bilateralnog sastanka s predsjednikom Zelenskim i summita država jugoistoka Europe i Ukrajine, i to trećeg summita ove vrste. Prvi put se sastanak na vrhu Ukrajina-jugoistočna Europa odvio uz prisustvo svih država sudionica ovog formata. Nakon što sam početkom rujna posjetio Kijev, drago mi je da smo u manje od mjesec dana ponovno skupa, ovaj put u Dubrovniku, i da smo danas na našem sastanku raspravili odnose između Hrvatske i Ukrajine, ponovili našu snažnu potporu Ukrajini, koja je žrtva ruske agresije već skoro tisuću dana. Ujedno smo evocirali snažnu podršku koju pružamo u proteklom razdoblju i u političkom, diplomatskom, ekonomskom, energetskom, humanitarnom i vojnom pogledu“, izjavio je Plenković na konferenciji za medije.
 
Dodao je da će ta podrška biti snažna i postojana i u budućnosti, te da je ona odraz hrvatsko-ukrajinskog prijateljstva, prijateljstva s nama bliskim narodom i zemljom koja je bila među prvima koje su Hrvatsku međunarodno priznale.
 
Mi smo danas potpisali i Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori, ponovio je Plenković, istaknuvši još jednom da Sporazum obuhvaća sve bitne aspekte konkretne podrške Ukrajini, i to u pogledu specifičnih iskustava koje Hrvatska, za razliku od mnogih drugih zemalja, nažalost ima, a to su postratna iskustva koja se tiču razminiranja, podrške ratnim veteranima i procesuiranja ratnih zločina.
 
Istaknuo je kako su jednako tako potpisali i snažnu potporu da Ukrajina, kao i druge europske zemlje, može birati svoj put, svoje međunarodno pozicioniranje, a nastavno na raniju deklaraciju koja je potpisana prije ruske agresije na Ukrajinu.
 
„To je bilo u prosincu 2021. kada smo Ukrajini dali snažnu potporu na putu Europske unije i veselimo se da je u međuvremenu Ukrajina podnijela zahtjev za članstvo, dobila status kandidata i odluku o otvaranju pregovora“, rekao je premijer, i dodao kako je u godinama koje se obilježene ruskom agresijom na Ukrajinu ovo treći summit u Hrvatskoj na političkoj razini posvećen Ukrajini.
 
Plenković je naglasio da Hrvatska podržava ukrajinski teritorijalni integritet i cjelovitost, spomenuvši naše iskustvo iz druge polovice 90-ih godina, kada je Hrvatska operacijom Ujedinjenih naroda mirno reintegrirala tada jedino preostalo okupirano područje, odnosno hrvatsko Podunavlje.
 
„Siguran sam da će ovaj sastanak u sklopu širih međunarodnih napora koje radi predsjednik Zelenski predstavljati dodatnu potporu i deklaratornog, ali i operativnog karaktera od strane svih sudionika. Drago mi je da je Hrvatska bila domaćin ovako uspješnog i kvalitetnog summita“, poručio je Plenković.
 
Dubrovačka deklaracija
 
Na današnjem summitu prihvaćena je Dubrovačka deklaracija, za koju je Plenković naglasio da rezimira snažnu političku volju država ovog dijela Europe, koje svaka na svoj način podupiru Ukrajinu.
 
,,Mislim da i iskustvo Hrvatske govori da snaga slabi agresiju i zaustavlja je.- Ne mogu se ni blizu prisjetiti ovakve velike vojne podrške jednoj zemlji, kao što je pružena Ukrajini upravo zato da bi bila snažna i da bi mogla uspostaviti, možda ne potpunu, ali barem u nekim dijelovima ravnotežu snaga. Ako ulaziš u pregovore slab, onda će i rezultati biti slabi, a ako u pregovore ulaziš snažan, onda će i rezultati biti dobri,'', poručio je Plenković.
 
Zaključak zajedničke deklaracije je da bez slobodne i mirne Ukrajine nema slobodne i mirne Europe, a predsjednik Zelenski izrazio je zadovoljstvo jer su sve nazočne države iskazale podršku, istaknuvši kako je to poruka svih zemalja koje se zalažu za pravedan mir, a ne za zamrzavanje stanja.
 
''Ukrajina želi pravedan mir i tu nije bitno hoće li se Putin s time složiti. Bitno je ojačati Ukrajinu kako bi imala bolju poziciju na budućem mirovnom summitu'', istaknuo je Zelenski.
 


Pisane vijesti