Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji predano na raspolaganje 285 nekretnina RH

Slika /Vijesti/2024/Veljača/24 veljača/Bačić 2.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine Branko Bačić, u ime države, predao je Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovniku na raspolaganje predmete državne imovine za 285 nekretnina temeljem Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama RH.

Odluku o predaji na postupanje zahtjeva za upravljanje i raspolaganje nekretninama u državnom vlasništvu, ministar Bačić je Dubrovniku potpisao s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Matom Frankovićem.

Dubrovačko-neretvanskoj županiji dano je na daljnje postupanje 60 zahtjeva koji se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa temeljem zahtjeva svih jedinica lokalne samouprave. 

Bačić je županu, odnosno Dubrovačko-neretvanskoj županiji predao na daljnje postupanje 175 predmeta, a gradonačelniku 50 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolaganje nekretninama fizičkih i pravnih osoba s područja županije i grada Dubrovnika.

Franković je istaknuo da gospodarenje zemljištem otvara nove mogućnosti planiranja razvoja, osobito javne infrastrukture jedinica lokalne samouprave, izvijestio je na svojim internetskim stranicama Grad Dubrovnik.

Postupak predaje na postupanje gradovima i županijama rezultat je novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, koji je stupio na snagu 30. prosinca 2023.

Na lokalnu razinu spušteno je odlučivanje na način da o raspolaganju nekretninama u vrijednosti do 130 tisuća eura odluke donose župani/gradonačelnici, a od 130 tisuća do milijun eura odluke donose Županijske skupštine/Gradska vijeća te za veće iznose resorno ministarstvo i Vlada.

Kako je objasnio potpredsjednik Vlade Bačić, od ostvarenih prihoda RH pripada 60 posto te po 20 posto županiji i jedinici lokalne samouprave, za dodatne troškove i potrebna dodatna zapošljavanja zbog povećanog opsega posla.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti