Ecofin prihvatio preporuke o spremnosti RH za euro. Marić: Velik dan za Hrvatsku, zadnji koračić prema formalnom ulasku

Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/17 lipnja/0d8f7a0e-6c69-461f-b9fe-eba2c437ef2d.jpg

Ministri financija država članica EU-a prihvatili su u petak u Luxembourgu preporuku o spremnosti Hrvatske za ulazak u europodručje, što je još jedan od proceduralnih koraka do konačne odluke koja će biti donijeta 12. srpnja. "Velik dan za Hrvatsku, zadnji koračić prema formalnoj odluci o ulasku u euro od 1. siječnja 2023. godine”, izjavio je nakon sastanka hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

Ministri financija država članica EU-a prihvatili su u petak u Luxembourgu preporuku o spremnosti Hrvatske za ulazak u europodručje, što je još jedan od proceduralnih koraka do konačne odluke koja će biti donijeta 12. srpnja. "Velik dan za Hrvatsku, zadnji koračić prema formalnoj odluci o ulasku u euro od 1. siječnja 2023. godine”, izjavio je nakon sastanka hrvatski ministar financija Zdravko Marić.
 
"Velik dan za Hrvatsku, zadnji koračić prema formalno odluci o ulasku u euro od 1. siječnja 2023. godine”, izjavio je nakon sastanka hrvatski ministar financija Zdravko Marić.
 
Marić: Od pridruživanja europodručju koristi neće imati samo Hrvatska nego i sama eurozona, koja će uskoro brojati 20 zemalja članica
 
Od pridruživanja europodručju koristi neće imati samo Hrvatska nego i sama eurozona, koja će uskoro brojati 20 zemalja članica, izjavio je u petak u Luxembourgu potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.
 
I predsjedatelj Ecofina Bruno Le Maire nazvao je to odličnom viješću.
 
"To je odlična vijest, priznanje za značajne napore koje je Hrvatska napravila”, rekao je Le Maire.
 
Dodao je je posebno vezan za Hrvatsku, jer je u njoj započeo svoju diplomatsku karijeru prije 30-tak godina.
 
Le Maire: Sretan sam zbog hrvatskog pridruživanja euru. Vjerujem da to dokazuje da se Europska unija nastavlja jačati i integrirati
 
"Sretan sam zbog hrvatskog pridruživanja euru. Vjerujem da to dokazuje da se Europska unija nastavlja jačati i integrirati i da je to u današnjim turbulentnim okolnostima najbolja vijest koju možemo imati", istaknuo je francuski ministar financija.
 
Ministri financija potvrdili su pismo koje će predsjedatelj Vijeća za ekonomiju i financije francuski ministar financija Bruno Le Maire uputiti predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu uoči rasprave na samitu EU-a, kada će čelnici država članica podržati tu preporuku.
 
U nacrtu pisma istaknula se važnost da Hrvatska i nakon ulaska u europodručje nastavi ispunjavati obveze koje je preuzela prije dvije godine prilikom ulaska u Europskim tečajni mehanizam (ERM II).
 
Također se poziva Hrvatsku da provodi daljnje strukturne reforme i investicije predviđene nacionalnim planom za oporavak i otpornost i da vodi zdravu fiskalnu politiku.
 
"Reforme se sigurno moraju nastaviti, što je važno i za gospodarstvo i za naše društvo. Smatramo da će ne samo Hrvatska imati koristi od članstva, nego i sama eurozona, jer se njezinim proširenjem jača i njezina međunarodna uloga, a dublje integracije su općenito na korist Monetarne i Europske unije", rekao je Marić.
 
Vlada do sada dva puta reagirala smanjenjem trošarina. Inflacija nema veze s ulaskom u europodručje
 
Marić je komentirao i najavljeno poskupljenje goriva. Rekao je da je Vlada do sada dva puta reagirala smanjenjem trošarina te da je preostali prostor za daljnje snižavanje trošarina dosta limitiran europskim direktivama. Za dizel je preostalo 20 lipa po litri, a za benzin 36, 37 lipa.
 
Potpredsjednik Vlade rekao je i da sadašnja inflacija nema veze s ulaskom u europodručje.
 
Rekao da je u svim zemljama koje su uvodile euro u prvoj godini bilo zaokruživanja cijena, pogotovo u uslužnim djelatnostima, frizerskim salonima i kafićima. Budući da su to svakodnevne stvari to stvara dojama o poskupljenima, ali izračuni pokazuju da je u svim zemljama inflacija bila od 0,2 do 0,4 posto, “što nije puno, ali nije ni zanemarivo”.
 
"Unatoč svemu, mi morao sve učiniti kako bismo spriječili da se proces uvođenja eura iskoristi za dodatni pritisak na inflaciju”, rekao je Marić.
 
Istaknuo je da treba osigurati poštivanje načela zaštite potrošača, maksimalnu informiranost i transparentnost.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti