EK isplaćuje 88,9 milijuna eura pomoći Zagrebu

Slika /Vijesti/2020/08 Kolovoz/12 kolovoz/Premijer za A.jpg

Europska komisija u utorak je najavila prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj zbog potresa koji je pogodio Zagreb, u vrijednosti 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU), priopćeno je iz te institucije.

Hrvatskoj će se predujam, najviši isplaćen iz FSEU-a, isplatiti u narednim danima. EK će u međuvremenu dovršiti analizu zahtjeva hrvatskih vlasti i predložiti konačni iznos pomoći koji potom trebaju odobriti Europski parlament i Vijeće. 
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo odlukom Europske komisije o isplati predujma iz Fonda solidarnosti.
 
Nakon kvalitetno pripremljenog zahtjeva Vlade za pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu i okolici, zadovoljni smo da je Europska komisija odobrila predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura što je najveći predujam ikad isplaćen iz EUSF-a, objavio je Plenković na svom Twitteru.
 
Komisija sredstvima podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu i ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge
 
Komisija ističe da se tim sredstvima podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu i ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge, stoji u priopćenju.
 
Premijer Andrej Plenković je avansna sredstva od 89 milijuna eura najavio u srpnju, dodavši kako se nakon toga očekuje „nešto više od 500 milijuna eura“. 
 
Povjerenica Ferreira: Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima
 
„Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima“, istaknula je u utorak povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira. 
 
FSEU je fond osnovan 2002. u okviru kojega se pruža financijska potpora državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Dosad se koristio za 88 katastrofa u 24 države, u iznosu od 5,5 milijardi eura, dodaje se u priopćenju. 
 

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković