Ekonomska klima u Hrvatskoj u travnju poboljšana šesti mjesec zaredom

Slika /Vijesti/2015/travanj/29 travanj/shutterstock_84715165_cr.jpg

Ekonomska klima u Hrvatskoj u travnju je dodatno poboljšana, šesti mjesec zaredom, a poboljšanje, premda vrlo blago, zabilježeno je i na razini Europske unije, pokazalo je u srijedu istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u travnju na 120,4 boda, odnosno za 3,7 bodova u usporedbi sa 116,7 bodova u ožujku. Time je njegov rast nastavljen šesti mjesec zaredom, pokazuje izvješće EK.

Najizrazitije poboljšanje ozračja zabilježeno je u uslužnom sektoru, uz rast odgovarajućeg indeksa za 6,7 bodova, na 12,6 bodova. Slijedi sektor graditeljstva u kojem je klima također osjetno ojačala, za 6,1 bod, na minus 24,2 boda. Nešto blaži rast povjerenja zabilježen je kod potrošača, za 1,5 bodova, na minus 22 boda, a blago je poboljšano ozračje i u industriji, gdje je taj pokazatelj porastao za 1,2 boda, na tri boda.

Izuzetak je bio sektor maloprodaje, gdje je klima pogoršana, uz pad odgovarajućeg indeksa za 1,1 bod, na četiri boda.

Na razini Europske unije ekonomska je klima također poboljšana u travnju, uz rast odgovarajućeg indeksa za 0,3 boda, na 106,4 boda. Time je indeks porastao peti mjesec zaredom, pokazalo je izvješće EK objavljeno u srijedu.

Ozračje je pritom poboljšano u graditeljstvu i u sektoru usluga. Odgovarajući indeks za sektor graditeljstva poboljšan je za 2,6 bodova, na minus 17,9 bodova, a u uslugama je porastao za 1,5 bodova, na 9,6 bodova.

Blago pogoršanje klime zabilježeno je u segmentu industrije, među potrošačima i u maloprodaji, i to u rasponu od 0,3 do 0,5 bodova. Odgovarajući je indeks u industriji tako skliznuo na minus tri boda, onaj među potrošačima, na minus 2,2 boda a u maloprodaji, na 1,6 bodova.

U eurozoni u cjelini ESI je u travnju skliznuo za 0,2 boda, na 103,7 bodova. Blagom pogoršanju ozračja u gospodarstvu najviše je pridonio pad povjerenja u sektoru graditeljstva, dok je poboljšanje ozračja zabilježeno tek u uslužnom sektoru.

Odvojeno je istraživanje EK o poslovnoj klimi u eurozoni pokazalo blago poboljšanje ozračja u 19-članom gospodarstvu, što se očituje u rastu odgovarajućeg indeksa (BCI) za 0,09 bodova, na 0,32 boda.

(Hina) 



Pisane vijesti | Ekonomija