Europska komisija odobrila potporu za sanaciju Uljanika

Europska komisija prihvatila je prijedlog Republike Hrvatske za davanje državnog jamstva za kreditno zaduženje društva ULJANIK Brodogradilište d.d., Pula, radi provedbe procesa sanacije i financijske konsolidacije društva.

Ovime se otvara prostor za provođenje Odluke Vlade od 11. siječnja 2018. godine o davanju državnog jamstva Uljaniku u iznosu od 96 milijuna eura.

Kreditom koji će Uljanik dobiti temeljem ovog jamstva omogućava se isplata plaća u sljedećih nekoliko mjeseci i plaćanje dobavljača.

Međutim, ovo je samo prvi korak i žurna mjera koja omogućava Uljaniku da preživi do provedbe plana restrukturiranja i ulaska strateškog partnera u Društvo.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta poziva Upravu i vlasnike Uljanika da žurno dovrše proces izrade plana restrukturiranja i pronalaska strateškog partnera što se mora učiniti u vrlo kratkom roku.

U skladu s pravilima EU-a o državnim potporama i smjernicama Komisije za sanaciju i restrukturiranje države članice smiju poduprijeti društva s poteškoćama u poslovanju, uz uvjet da javne mjere imaju ograničeno razdoblje provedbe i područje primjene te da doprinose cilju od zajedničkog interesa. Zahvaljujući ovoj mjeri brodogradilište Uljanik moći će isplatiti plaće, platiti dobavljače te podmiriti druge hitne obveze u sljedećim mjesecima te tako nastaviti s poslovanjem za vrijeme izrade plana restrukturiranja.

Pisane vijesti