Europska komisija podržava ulazak Hrvatske u eurozonu, potpora i Vladinim reformama

  • Slika /Vijesti/2018/10 listopad/29 listopada/DSC_9730.JPG

Potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis kazao je, nakon sastanka s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, da Europska komisija podržava Hrvatsku na putu u eurozonu, ne samo politički već i kroz program strukturnih reformi, naglasivši da je 2018., gospodarski gledajući, bila dobra godina za Hrvatsku.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima potpredsjednika Europske komisije nadležnog za euro i socijalni dijalog, također zaduženog za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, Valdisa Dombrovskisa. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministar financija Zdravko Marić.
 
U izjavi za medije, potpredsjednik Vlade Tolušić izvijestio je da je na sastanku, između ostalog, bilo riječi i o reformama koje provodi Vlada.
 
"Razgovarali smo o mirovinskoj reformi, poreznoj reformi te o stvarima koje radimo u segmentu zdravstva i reformi pravosuđa. Govorilo se o pozitivnim kretanjima - o suficitu državnog proračuna i rastu BDP-a. Naravno, govorilo se i o izazovima, kao što je Uljanik. Bilo je riječi i o ulasku Hrvatske u eurozonu", rekao je.
 
Tolušić je istaknuo da Hrvatska odrađuje svoj posao na način koji zadovoljava Europsku komisiju.
 
"Očekujem da će se i u budućim izvješćima vidjeti napredak u stvarima koje Vlada odrađuje", ocijenio je.
 
Otvoren i transparentan dijalog
 
Ministar financija Zdravko Marić rekao je da se o Europskom semestru, ali i o svim bitnim pitanjima iz gospodarskog sektora, vodi otvoren i transparentan dijalog s potpredsjednikom Europske komisije, njegovim uredom te cijelom Europskom komisijom.
 
"Važno je istaknuti da će u ovom dvodnevnom posjetu biti razgovora i mnogo dijaloga, između ostalog, i s građanima. Ističem i sudjelovanje na konferenciji na kojoj će biti govora o tome koje bi to bile dodatne perspektive i koristi koje Hrvatska može ostvariti članstvom u Europskoj uniji, te članstvom u Europskoj monetarnoj uniji“, poručio je.
 
Rast hrvatskog gospodarstva na razini EU prosjeka
 
Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis dodao je da se na sastancima, koje je održao tijekom boravka u Hrvatskoj, govorilo o fiskalnim i poreznim reformama.
 
"Saznali smo da je 2018. bila dobra godina za Hrvatsku, s ekonomskim rastom koji je dosegao gotovo tri posto, što je prosjek Europske unije. Čuli smo o dobrim podacima vezanim za proračun, koji je zabilježio višak", naglasio je.
 
Europska komisija podržava Hrvatsku na putu u eurozonu
 
Poručio je da Europska komisija podržava Hrvatsku na putu u eurozonu.
 
"Ne samo kroz političke izjave i aktivnosti, već i kroz program strukturne podrške koji omogućava postizanje tog cilja", dodao je.
 
Naglasio je pritom da država s ambicijom ulaska u eurozonu treba pokazati ekonomsku otpornost, ne samo kako bi bila u stanju pristupiti eurozoni, nego kako bi bila u stanju uspjeti kada jednom postane njezina članica.
Pozdravio je reforme koje provodi hrvatska Vlada te dodao da Vlada primjenjuje preporuke Europske komisije.
 
"Pozdravljamo i reforme vezane za mirovinski i obrazovni sustav, kao i ono što je napravljeno da bi se smanjili loši zajmovi, ojačala financijska situacija i održao ekonomski rast", kazao je.



Foto: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković